Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006

5.1.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc prosinec stalo.

Základní desky, chipsety




ATi RD600: žádné další chipsety pro Intel už od ATi neuvidíte

Poslední čipovou sadou pro procesory Intel od ATi bude RD600. Navíc bude tato čipová sada použita pouze u desek značky DFI. Mělo by se jednat o nejlepší chipset pro taktování pro procesory Intel.


nVidia chystá chipsety s integrovanou grafikou pro Intel

V roce 2007 se představí dva nové chipsety nVidie pro procesory Intel s integrovaným grafickým čipem. 80nm MCP73 bude podporovat 1066MHz FSB, DDR2-667 paměti, integrován bude grafický čip řady GeForce 7 s podporou H.264 (720p), k dispozici bude HDMI, 4 SATA-300 porty, jeden ATA kanál, 10 USB 2.0 portů a gigabitový ethernet.
55nm MSP79 bude podporovat 1333MHz FSB. Integrované grafické jádro bude podporovat DirectX 10, půjde tedy o GeForce 8. Podporováno bude rozlišení HD 1080i. Prvně jmenovaný chipset se objeví ve druhé čtvrtině roku 2007, druhý ke konci roku se začátkem prodeje v roce 2008.


nVidia nForce 680i SLI mívá problémy s pevnými disky

Některé základní desky s chipsetem nVidia nForce 680i SLI z naprosto nepochopitelných důvodů vykazují chyby při práci s pevnými disky. Zatímco jedna sestava běží naprosto stabilně, na druhé nelze ani nainstalovat operační systém. nVidia tvrdí, že jde o softwarový problém, nicméně spíš to vypadá na problém v hardware. Největší potíže nastávají při diskových polích RAID se Serial ATA disky.


Chipset AMD 690 (ATi RS690) odložen

Tato čipová sada se měla objevit na trhu již v roce 2006, nicméně kvůli problémům s licencemi je její vydání odloženo. Chipset by totiž měl podporovat HDCP, nicméně AMD tuto technologie pro chipset AMD 690 nemá licencovánu. To samé se týká rozhraní HDMI. Někteří výrobci, např. Asus, hodlají uvést základní desky i bez HDCP a HDMI, ostatní se přidají patrně až v únoru, kdy by AMD již licenci mít mělo.


AMD 790 (ATi RD790) odhaluje své vlastnosti

Na tento rok byl oznámen chipset AMD 790 pro procesory AMD. Ten bude mít integrované grafické jádro s podporou DirectX 10 a celkem 52 PCI-Express linek, což vystačí na plnohodnotné tři PCIe x16 sloty a ještě zbudou čtyři linky.
Podporovány budou přídavné HTX karty, HyperTransport 3.0 a patice Socket AM2+ a F. Navíc zde budou dvě gigabit síťovky a vlastní cache pro snížení latencí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.