Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006

5.1.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za prosinec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc prosinec stalo.

Další postřehy




Microsoft Zune má velký úspěch

Nový multimediální přehrávač Zune slaví úspěch. Během prvních pár týdnů dosáhl na druhou příčku a zařadil se hned za velmi populární Apple iPod. Již z počátku prosince měl asi 9% zastoupení.


Amálka: rychlejší superpočítač pro Ústav fyziky atmosféry Akademie věd

Superpočítač Amálka je nyní k dispozici ve své čtvrté generaci, byl doplněn o 84 procesorů Intel Xeon 5140 na architektuře Intel Core. Doplňuje 192 původních procesorů Intel Xeon 2,8GHz, teoreticky je schopen celý superpočítač dosáhnout výkonu 2,58TFLOPS. Přestože se výkon zdvojnásobil, spotřeba vzrostla asi jen o 40%.


DualPower 520W zdroj od Thermaltake

Tento nový zdroj společnosti Thermaltake v základu pracuje jako 380W zdroj. Pokud však požadavky na energii vzrostou a zdroj se začne výrazněji zahřívat, zapne se 80mm ventilátor a zdroj začne dodávat až 520W energie. Splňuje specifikaci ATX12V 2.0, disponuje aktivním PFC a až 80% účinností.


Ethernet zrychlí na 100Gb/s

Do června 2007 se ustanoví pracovní skupina, která chce položit základ 100G Ethernetu. Na MMF (multimode fiber) má být dosah 100 metrů, na SMF (singlemode fiber) dokonce až 10 kilometrů. Standard se nejspíš objeví v letech 2009-2010.


Intel předvedl WiMAX/WiFi čip

Nové notebooky budou v blízké budoucnosti využívat komunikační čipy zvládající jak sítě wifi, tak i nové WiMAX. Jedním z takových čipů je nedávno představený Intel WiMAX 2300. Ten podporuje protokoly WiMAX (IEEE 802.16e-2005) i nejnovější Wi-Fi (IEEE 802.11n) spolu s vysokorychlostním paketovým přístupem (HSDPA) 3G. Čip by se měl v přenosných počítačích začít využívat ke konci roku 2007.


Sony přechází na Li-Pol baterie

Explodující Li-Ion baterie Sony společnosti rozhodně nepomohly. Proto chce společnost přejít k bezpečnějším Li-Pol (Lithium-Polymer) bateriím. Lithium už není v organické hmotě, ale v pevném polymerovém kompozitu. Tyto baterie využívá od konce října Apple ve svých počítačích MacBook, ostatní společnosti se patrně přidají časem.


8-jádrový notebook? L Computer říká ano

Nové notebooky L Computer Hollywood Pro X8 by měly přinést do mobilní sféry rovnou osm jader. O ty by se postaraly dva čtyřjádrové procesory Intel Xeon série 5300. K dispozici by mělo být až 8GB DDR2-667 paměti, 160GB disk, grafické karta nVidia Quadro FX 2500M 512MB a 17" LCD displej s rozlišením 1920×1200 pixelů. Notebooky by se rovněž měly dodávat s HD DVD nebo BluRay mechanikami, možnost pořídit si levnější DVD mechaniku by měla být zachována.


Nintendo Wii má obrovský úspěch

Nová herní konzole drtí všechno co se jí postaví do cesty. Díky svým vlastnostem i velmi dobré dostupnosti láme prodejní rekordy v Japonsku, USA i Evropě. V Japonsku se první den prodalo 400 tisíc kusů, v USA 600 tisíc kusů za prvních osm dní, v Evropě pak přes 325 tisíc konzolí za první dva dny.


Bluetooth tiskárna

Nedávno byla představena nová tiskárna Brother MW-260. Ta má malé rozměry 160x210x18,5mm, váží 500 gramů a pro komunikaci s počítačem využívá bezdrátové rozhraní BlueTooth (příp. infraport nebo USB). Díky svým rozměrům umožňuje tisknout například na cestách, ale pouze menší formáty. Rozlišení činí 300x300dpi, rychlost tisku může dosáhnout až 20 stran za minutu.


Palivové články od Samsungu

Nové palivové články Samsungu využívají jako palivo vodík a jako oxidant obyčejný kyslík. Podle společnosti je jeden takový článek schopen napájet notebook po dobu jednoho měsíce při osmihodinovém provozu pět dní v týdnu. Uvažuje se o podobných článcích i v mobilních telefonech.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.