Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006

3.11.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Už milion prodaných kopií Windows XP Starter Edition

Značně ořezaný, ale také levný operační systém Windows XP Starter Edition byl původně nabízen v pěti zemích, dnes je s 25 jazykovými mutacemi prodáván ve 139 zemích světa. Za dva roky, co je v prodeji, už prodal Microsoft přes milion kusů.


Windows XP SP1 a SP1a již nejsou podporovány

Microsoft ukončil podporu starším verzím operačního systému Windows XP se Service Pack 1 resp. 1a. Nyní už podporuje pouze SP2 verzi, nová SP3 je zatím v nedohlednu. Majitele Windows XP totiž určitě nepotěšila zpráva o odsunutí vydání Service Packu 3 pro operační systém Windows XP až na rok 2008. Povedený Service Pack 2 se tak možná dočká svého nástupce až po čtyřech letech a kolují dokonce spekulace, že Microsoft SP3 nevydá vůbec. Přeci jenom chce uspíšit přechod veřejnosti na Windows Vista a absence SP3 pro WinXP v tom může trochu pomoci.


Windows Vista budou mít opět tvrdší licenční podmínky

Zatímco Windows XP jste mohli instalovat na počítače jak jste chtěli za podmínky, že vždy jen jedna instalace bude aktivní, tak u Vista už s tím bude trochu problém. Nové licenční ujednání totiž umožňuje pouze jediný přenos na jiný počítač. Otázkou zůstává, zda Vista pochopí instalaci nového hardware jako jiný počítač, to by pak v extrémním případě mohla licence pobrat pouze jednu novou komponentu.


Internet Explorer 7.0 je tady

Po mnoha letech Microsoft zase vydal další verzi svého internetového prohlížeče. Ta je k dispozici pro Windows XP a Windows 2003 Server.
Uživatelé by si měli užít zejména zlepšení ovladatelnosti, prohlížení pomocí tabů, RSS i lepší podpory CSS a snad i lepší bezpečnosti. S tou to asi nebude tak žhavé, protože jen do konce října byly nalezeny tři bezpečnostní díry, z toho jedna figurovala už i v IE6.0 v roce 2003.


Vydán Windows Media Player 11

Už jedenáctá verze multimediálního přehrávače Windows Media Player spatřila světlo světa. Integruje v sobě online URGE katalog společnosti MTV Network, díky čemuž mají uživatelé přístup ke dvěma milionům písní od 110 tisíc interpretů. Vzhledem silně připomíná operační systém Windows Vista. Hlavními pozitivy by mělo být zejména přátelské a jednoduše ovladatelné uživatelské prostředí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.