Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006

3.11.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Další postřehy



Thermalright HR-03 VGA chladič

Pro grafické karty představila společnost Thermalright nový pasivní chladič. Ten se skládá z mohutného žebrování a čtveřice heatpipe. Prostřední tvoří písmeno U, krajní písmeno N a prochází žebry nadvakrát. Chlazení lze samozřejmě vylepšit přídavným větrákem, ale to se zvýší hlučnost i již tak velké nároky na prostor. Podle výrobce je pasivní chlazení schopno uchladit GeForce 7950GT stejně dobře jako původní, je ale nutný kvalitní oběh okolního vzduchu.


Explodující baterie Sony: Společnost o problému věděla již dávno, první zranění

Snad každý týden se připojí nějaké společnosti ke stahování baterií Sony. Zarážející na celé kauze je to, že o problému se vědělo již od prosince minulého roku, nicméně společnost nepodnikla žádné kroky. Nyní, rok poté, tak musí čelit razantnímu stahování baterií, které je velmi nákladné a rovněž jméno společnosti utrpělo šrámy.
Ke společnostem, které je stahují, se přidaly například Gateway, Fujitsu a Sharp. Nyní se ještě k tomu objevilo první výbuch, který zranil člověka, právě díky notebooku společnosti Fujitsu. Nejednalo se však o vážné zranění.


Přehřívající se PlayStation 3

Další problém zaznamenala společnost Sony na Tokyo Game Show, kde předváděla svou novou konzoli PlayStation 3. Zde ale zaznamenala jisté problémy se stabilitou, které vyústily v občasný restart. Podle mluvčího byl problém způsoben velkým horkem a dusnem na výstavě, normálně PS3 žádné problémy s přehříváním nemá.


Nokia Wibree: alternativa k Bluetooth?

Společnost Nokia uvede specifikaci nového bezdrátového rozhraní nazvaného Wibree. Jeho dosah bude asi 30 stop (kolem 9 metrů). Velkým kladem oproti Bluetooth má být podstatně nižší spotřeba, hovoří se až o desetinové. To by umožnilo přidat Bluetooth i do zařízení, kam si to dnes výrobci díky omezeným kapacitám baterií nemohou dovolit. Například v hodinkách, bezdrátových myších nebo senzorech. Technologie je plně zpřístupněna celému odvětví komunikačních technologií


Sharp ukázal monitor s rozlišením 4096×2168 pixelů

Na výstavě CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) v Japonsku byl k vidění 64" monitor společnosti Sharp, který ze sebe dokázal vymáčknout rozlišení 4096×2168 pixelů. Panel je však stále ve vývojové fázi. Není jasné, kdy bude taková obrazovka na trhu.


Téměř kompletní specifikace PCI-Express 2.0

V první polovině prosince tohoto roku by se měla objevit finální specifikace rozhraní PCI-Express 2.0. V říjnu byla vydána specifikace verze 0.9 PCI-Express 2.0. Přinese zrychlení z 2,5Gbps na 5,0Gbps, pracuje se také na podpoře grafických karet, jež spotřebují přes 200W. V neposlední řadě je zde technologie Input-Output Virtualization (IOV), která usnadňuje přístup k zařízení v případě virtuálních systémů, novinkou budou také PCI-Express kabely, které umožní připojit zařízení až 10 metrovým kabelem, maximální rychlost bude omezena na 2,5Gbps.


Fujitsu představil notebook s flash SSD disky

Zatím pouze pro japonský trh nabízí společnost Fujitsu notebooky LifeBook Q a LifeBook B s flash disky o kapacitě 16GB, resp. 32GB. Model LifeBook Q má procesor Intel Core Solo U1400 s frekvencí 1,2GHz, 12,1" displej s rozlišením 1280×800 pixelů, 512MB RAM a základní pevný disk o kapacitě 20GB. Hmotnost činí pouhých 0,9kg. LifeBook B bude mít procesor Intel Celeron M s frekvencí 1,06GHz, k dispozici bude 512MB RAM, 40GB pevný disk a hmotnost 12,1" (1024×768) notebooku činí 1,2kg. Za 16GB SSD disk se připlácí $700, za 32GB pak $1400.


Vydán Firefox 2.0

Po několika betaverzích přišla plná verze internetového prohlížeče Firefox 2.0. Bylo vylepšeno prohlížení pomocí tabů (což ovšem záleží na osobních preferencích), rozhodně však uživatelé mohou uvítat možnost spuštění prohlížeče ve stavu ve kterém byl vypnut, případně obnovení tabu, který byl zavřen nešťastnou náhodou. V neposlední řadě byla zabudována ochrana proti phishingu a podpora JavaScript 1.7. Během prvních 24 hodin byl Firefox 2.0 stažen 2.000.000 krát.


Dell začne dodávat notebooky s procesory AMD

Pro první týden listopadu byly oznámeny první notebooky Dell Inspirion 1501 s procesory AMD, nyní jsou již k nalezení na stránkách Dellu. Na tuto dobu bylo připraveno 500.000 notebooků. Notebooky mají 15,4" displej s rozlišením 1280×800 pixelů, mohou být vybaveny procesorem AMD Mobile Sempron, Turion 64 i Turion 64 X2. O grafiku se stará Radeon Xpress 1150 256MB HyperMemory. Pevný disk může mít kapacitu až 80GB a 5400rpm. K dispozici je combo mechanika, případně DVD-RW vypalovačka.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.