Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007

9.11.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



100GB BluRay disk od Hitachi


Společnost Hitachi následuje TDK a Panasonic a také představuje 100GB prototyp BluRay disku. Narozdíl od těchto dvou společností jsou však disky Hitachi kompatibilní i s dnešními přehrávači, je jen nutno updatovat firmware. Pracuje se rovněž na 8-vrstvé 200GB verzi, zde už však jsou patrné velmi výrazné problémy s odrazem a výrazně slábnoucí silou laserového paprsku.


Hitachi chce do roku 2011 uvést 4TB disky


Nové hlavy Perpendicular-to-the-Plane Giant Magneto-Resistive (CPP-GMR) mají mít v budoucnu asi poloviční velikost těch dnešních. Ty mají 70 nm, nové CPP-GMR budou mít v roce 2009 velikost 50 nm (počítá se s hustotou záznamu 500 Gb na čtvereční palec) a v roce 2011 už jen 30 nm. To by se odrazilo v hustotě 1 Tb na čtvereční palec, 4TB desktopových discích a až 1TB 2,5" pevných discích.


Hybridní disky umožní přístup k datům i bez nabootování


Silicon Storage Technology (SST) a Insyde Software Corp přišly s technologií FlashMate, která umožňuje přístup k datům na hybridních discích i bez nutnosti naběhnutí operačního systému. Tyto produkty by se měly objevit ve druhém čtvrtletí roku 2008.


30nm NAND flash čip od Samsungu


Díky 30nm výrobní procesu se Samsungu podařilo vytvořit NAND flash čip o kapacitě 64 Gb. Spojením 16 takových čipů vznikne paměť s kapacitou 128GB (což stačí na uložení 80 DVD nebo 32000 MP3 skladeb). Produkce však započne až v roce 2009.


Western Digital: 320 GB na 2,5" discích


Série Scorpio byla doplněna o vysokokapacitní 2,5" pevný disk. Tyto disky mají 5400 rpm, disponují Serial ATA rozhraním, 8MB vyrovnávacím bufferem a nyní jsou k dostání dokonce s kapacitou 320 GB. Cena byla stanovena na cca $200.


Wi-Fi SD karty Eye-Fi


SD karty Eye-Fi-2GB má oproti předchozím kartám zdvojnásobenu kapacitu, zachovávají si možnost bezdrátové konektivity. Určení je především pro digitální fotoaparáty, kdy odpadne propojování s PC pomocí USB kabelu nebo vyjmutím karty a jejím čtením v čtečce paměťových karet.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.