Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007

9.11.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Windows XP jen tak nezmizí


Windows XP měly být z trhu staženy na konci ledna 2008. Pro velký zájem o XP (mnoho lidí spokojí i s XP a nepotřebují nutně Vistu) se však bude nabízet až do 30. června 2008. Poté bude k dispozici už jen XP Starter Edition a to až do 30. června 2010. Po roce pak Windows XP nadobro zmizí z nabídky.


Halo 3 zaznamenalo drtivý úspěch, zvyšují se i prodeje Xbox 360


Hned první den vydělala tato hra 170 milionů dolarů a do 20 hodin hrálo více než milion hráčů tuto hru přes Xbox Live. A pouhý jeden týden prodejů stačil k tomu, aby pak vydělala 300 milionů dolarů. Hra se projevuje i na výrazně zvýšeném zájmu o konzoli Xbox 360. Ta totiž byla za září poprvé nejprodávanější konzolí a předstihla i Nintendo Wii. Bylo prodáno 527 800 konzolí Xbox 360, Wii mělo 501 000 prodejů a Sony PlayStation 3 jen 119 000 kusů. Přitom prodeje Wii byly za září rekordní.


Internet Explorer 7.0 i pro piráty


Internet Explorer 7.0 nově již nevyžaduje validaci Windows Genuine Advantage. Microsoft tím nejspíše chce zvýšit podíl tohoto prohlížeče, neboť Firefox i Opera mají dost vysoký podíl na trhu prohlížečů a vlastní konkurent Internet Explorer 6.0 na tom také není vůbec špatně. Oficiální vysvětlení je však schopnost zajistit bezpečnost systému na všech počítačích.


Vypuštěna betaverze Windows XP SP3


V říjnu byl vypuštěn build 3205 operačního systému Windows XP SP3 (beta). Obsahuje 1073 patchů, 114 z toho je bezpečnostních. Novinkou je inovované aktivační schéma bez potřeby registračního klíče, Network Access Protection Module z Windows Vista, Microsoft Kernel Mode Cryptographics Module a detekční algoritmus Black Hole Router. Je kompatibilní s 32-bitovými Windows a finální verze je naplánována na první polovinu roku 2008.


Xbox 360 Arcade


Nová varianta konzole Arcade je nástupcem varianty Core. V obou případech jde o nejlevnější verze za cenu $279. Oproti předchůdci však přináší pětici rodinných her Pacman Championship Edition, Uno, Luxor 2, Boom Boom Rocket a Feeding Frenzy. Dále nabízí bezdrátový ovladač, HDMI a 256 MB paměti pro uložení profilů a savů her.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.