Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007

9.11.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Další postřehy



Rusové chtějí zavést 300mm wafery


Ruské ropné společnosti mají mnoho peněz a nejspíše je investují do továren na výrobu 300mm waferů a čipů, jenž budou vyráběny 65nm a 45nm procesem. Dnes je zde výroba pouze zastaralými 250nm a 180nm procesy. Investice má činit 2,3 miliardy dolarů, společnost Sitronics bude mít v projektu 51% podíl. Stavba začne v lednu příštího roku, skončí v roce 2009, k jehož konci bude zahájena výroba.


40GB PlayStation 3 je tady za €399


60GB verze pro Evropu se již doprodala a místo ní budou k dispozici verze s 40GB a 80GB diskem. Zatímco 80GB verze nahrazuje 60GB model, PlayStation s 40GB pevným diskem je novinkou. Má jen dva USB konektory místo čtyř, není zpětně kompatibilní s PS2 a přišla také o čtečku paměťových karet. Obě verze pak jsou dodávány s filmem Spider Man 3 na disku BluRay. Cena 40GB verze pak činí €399, v USA bude k mání za $399. Bohužel, herní divize Sony je stále ve ztrátě, za první polovinu fiskálního roku to je 1,1 miliardy dolarů, což je více než dvojnásobek ztráty, kterou společnost Sony předpokládala.


Tričko ukazující sílu Wi-Fi signálu


Jestli mě v poslední době něco pobavilo, tak je to tričko, jenž umožňuje na svém "potisku" ukazovat sílu Wi-Fi signálu. Detekuje signály 802.11b a 802.11g a k tomu všemu potřebuje tři AAA baterie. Celou elektroniku je samozřejmě možno vyjmout a triko bez újmy vyprat. Triko je nabízeno za $30.


Asie má svou doménu .asia


Společnosti a vlády si mohou v Asii nově zaregistrovat regionální doménu .asia. Následuje tak Evropu, která má již od roku 2006 doménu .eu. Veřejné registrace doméně .asia budou možné až od února příštího roku. Ostatní světadíly zatím své regionální domény nemají.


Mac OS X Leopard je na trhu


Mac OS X v10.5 Leopard je od konce října k dispozici (rovněž se serverovou verzí Mac OS X Server v10.5 Leopard). Přináší na 300 nových funkcí, mezi nimi například nové pojetí plochy, přepracovaný Finder pro snazší vyhledávání a sdílení souborů, QuickLook pro zobrazení náhledu dokumentu bez spuštění aplikace a mnoho dalších. Bohužel pro Apple, nový systém kromě mnoha vylepšení přinesl také mnoho problémů s nemožností dokončit instalaci nebo různé jiné problémy končící modrou obrazovkou smrti.


Nejtenčí LCD displej od Sharpu


Advanced Super View LCD, to je název nejtenčího LCD displeje společnosti Sharp. Při úhlopříčce 2,2" má tloušťku jen 0,68 mm. Jedná se o QVGA displej s rozlišením 240 × 320 pixelů. Kontrastní poměr činí velmi hezkých 2000:1, odezva bílá-černá má hodnotu 8 ms a pozorovací úhly jsou 176°.


YouTube filtruje pirátský obsah


YouTube přišlo s novým filtrem pirátského obsahu. Ten by měl porovnávat každé nově nahrané video s databázi chráněných videí a v případě shody toto video neuveřejní. Případně pokud si to společnost vlastnící práva na klip bude přát, může jej opatřit reklamou a o zisk z ní se bude spolu s YouTube dělit. Společnost Viacom, jenž už v minulosti podala na YouTube žalobu, však stále není s výsledky spokojená.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.