Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2008

6.11.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Windows ztrácí, Apple OS X populárnější


Ač je pozice operačních systémů Windows zatím neotřesitelná, Apple se svým OS X stále bojuje a za poslední měsíc získal dalších 0,4 % podílu navíc. Operační systémy Microsoftu však mají stále bezkonkurenčních 90,29 %. Pomalu roste podíl operačního systému Windows Vista, který nyní zaujímá cca 18,3 % na trhu.


Operační systém Red Dog pro cloud computing


Cloud computing je pojem, pod kterým si lze představit spojení hardwaru i softwaru pomocí počítačové sítě. Microsoft přišel se svým operačním systémem Red Dog pro tyto systémy a tvoří tak konkurenci systémům EC2 od Amazonu a App Engine od Google.


Xbox 360 možná dostane BluRay mechaniku


Přestože se HD DVD neprosadilo, Microsoft stále nechtěl ke konzoli Xbox 360 dodávat BluRay mechaniku. Nicméně vzhledem k velkému zájmu se taková mechanika má údajně chystat, měla by ji vyrábět Toshiba-Samsung Storage Technology Corp. Cena by měla činit $100-$150. Microsoft však tuto zprávu nakonec opět popřel, zejména z důvodu $30 licenčního poplatku a nutné podpoře BD-Java, která konkuruje jeho vlastní HDi. Nicméně i tak je Xbox 360 třetí nejprodávanější konzolí za Nintendo Wii a Nintendo DS.


Windows Vista dostane Service Pack 2


Ještě před příchodem nového operačního systému Windows 7 dostanou Visty další Service Pack. Přitom SP1 vyšel letos v květnu. SP2 již je v betaverzi dodáván vybraným SW a HW partnerům. Microsoft tak chce dát zákazníkům možnost volby mezi Windows 7 a aktualizovaným Windows Vista. Navíc se objeví SP2 i pro Windows Server 2008, ačkoli ten žádný SP1 nikdy neměl (je už založen na Windows Vista SP1).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.