Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2009

6.11.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za říjen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc říjen stalo.

Bezdrátový přenos energie od Sony


Prototyp společnosti Sony dokáže bezdrátově přenášet elektrickou energii na vzdálenost cca 50 centimetrů. Lze takto přenášet až 60 W při zhruba 80% efektivitě. To není špatné, nicméně stále daleko od ideálního stavu. Využívá se princip magnetické rezonance při stejné vlastní frekvenci obou zařízení (vysílače a přijímače). Při použití speciální jednotky lze vzdálenost přenosu prodloužit na 80 cm při shodné efektivitě.


Notebook Acer s 3D brýlemi


Nový notebook Acer Aspire 5378DG je zajímavý svou technologií TriDef 3D, která zahrnuje 3D displej, 3D polarizační brýle a speciální software. Displej má 15,6" úhlopříčku a rozlišení 1366×768 pixelů. Notebook skrývá procesor Intel Core 2 Duo T6600 s frekvencí 2,2 GHz, dále 4 GB RAM a grafickou kartu AMD Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB vlastní paměti. Disk má kapacitu 320 GB, nechybí ani DVD vypalovačka a šestičlánková baterie s kapacitou 4400 mAh. Cena na českém trhu se pohybuje kolem 19.500 Kč s DPH.


Počítač Asus s NVIDIA Tesla


Nový desktopový superpočítač Asus ESC 1000 rozhodně není žádné ořezávátko. Obsahuje procesor Intel Xeon W3580 s frekvencí 3,33 GHz určený do patice LGA 1366. Doplňuje jej 24 GB DDR3-1333 pamětí a grafická karta NVIDIA Quadro FX 5800. Hlavní výpočetní sílu ale budou mít na starosti tři karty NVIDIA Tesla C1060, kde každá z nich disponuje výkonem 933 GFLOPS. Celkem je tedy k dispozici 960 GPU shaderů (stream procesorů). Karty jsou dvouslotové bez výstupů na monitor. O napájení se stará 1100W zdroj. Pevný disk má kapacitu 500 GB. Cena superpočítače by měla překročit čtvrt milionu Kč.


TSMC má i nadále problémy s 40nm procesem


Výrobce čipů TSMC má stále velké problémy s výtěžností 40nm procesu. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tímto procesem vyrábí čipy již několik měsíců, ale výtěžnost se příliš nezvyšuje. Sice začala dosahovat už poměrně slušných 60 %, nyní ale opět klesla zhruba ke 40 %. Problém je o to palčivější, že objem objednávek je nyní již čtyřnásobný.


All-in-one počítač od Aceru


Počítač Acer Aspire Z5610 je nový all-in-one PC v nabídce této společnosti. Součástí 23" Full HD monitoru je i samotné PC, které je tvořeno procesorem Intel Pentium E5300 s taktem 2,6 GHz, dále 4 GB paměti RAM, 320GB HDD diskem a grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB vlastní paměti. Nechybí ani DVD vypalovačka, gigabitový ethernet, Wi-Fi, webkamera, eSATA a programy TouchMediaShare, TouchMusic, TouchPhotoShow, TouchFriends a TouchMemo. Součástí je i operační systém Windows 7 Home Premium.


Microsoft začal s prodejem Windows 7


Na nové Windows 7 jsme nemuseli čekat tak dlouho jako na Visty a navíc nepřináší takové zklamání, ba naopak. Podle ohlasů jde o jeden z nejpovedenějších operačních systémů vůbec. Velkou oblibu si získal už při veřejném betatestování. Díky němu si tento systém bezplatně po dobu jednoho roku mohlo vyzkoušet mnoho lidí. Tím Microsoft také získal spoustu zájemců o finální verzi. Prodej byl spuštěn 22. října.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.