Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005

2.9.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce srpna stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Xbox 360 bude mít southbridge od SiSu, paměti od Infineonu a dvě verze

Firma SiS si významně polepší. Její zlepšující se hospodaření zaznamená nejspíš další pozitivní skok kupředu. Může za to použití jejího southbridge u nové konzole Xbox 360. Tento čip bude vyráběn 0,15mikronovou technologií.
Paměťové prvky bude Microsoftu dodávat firma Infineon. Ta se starala o návrh nového paměťového řadiče, ten umožňuje využít 512MB GDDR3 700MHz paměti jak procesory, tak i grafickým čipem. Dále Infineon dodává bezpečnostní čip s vlastní ověřovací technologií a čip pro bezdrátový ovladač.

Cenová politika Microsoftu ohledně Xbox 360 se snaží co nejvíce zamezit prodeji konkurenčního Sony Playstation3. Proto budou existovat dvě verze. Základní přijde s cenou $299 a nebude vybavena pevným diskem. Lépe vybavená verze bude za $399 s 20GB diskem, bezdrátovým herním ovladačem, bezdrátovými sluchátky, síťovým kabelem a bezdrátovým ovladačem. Cena v Evropě má být €299 a €399.


Starter Edition verze Windows XP se úspěšně prodává

Podle viceprezidenta Microsoft Windows Client oddělení bylo prodáno více než 100.000 kusů této dosti výrazně ořezané verze operačního systému. Systém je prodáván pouze ve vybraných zemích, mezi nimi Thajsko, Malajsie, Indonésie, Rusko a Indie .


Znepokojení nad novým jménem OS Windows Vista

Kódové označení Longhorn se líbilo snad každému. Jméno Vista se naopak nelíbí skoro nikomu a navíc hrozí, že Microsoft se kvůli němu bude muset soudit.
Název systému je totiž velmi podobný systému elektronické evidence válečných veteránů USA a je shodný s organizací, jež nad tímto softwarem dohlíží.


S bezpečností ani výkonem nového systému Windows Vista to asi nebude tak horké

Bohužel pro Microsoft se zdá, že Windows obsahují aplikaci jež bezpečností rozhodně neoplývá. Jedná se o příkazový řádek Microsoft Command Shell (MSH), někdy označovaný jako Monad.
Ten přináší funkce obvyklé například u systému na bázi Unixu. Rakouský hacker však zveřejnil pár skriptů, které v tomto příkazovém řádku mohou být potencionálním rizikem. Řešením bude asi možnost pouštět pouze skripty napsané důvěryhodnou osobou, případně by byl deaktivovaný nebo dokonce by byl nabízen pouze ke stažení případným zájemcům. Co se týče výkonu, zdá se, že budou hardwarové nároky nebudou nejnižší. Nedoporučuje se integrovaná grafika, protože celé Windows (nová grafická rozhraní systému Aero Glass, Aero Express a Diamond) budou vykreslovány rovnou v DirectX. Dále je žádoucí (nikoli nutné) mít 64 bitový procesor AMD či Intel s minimálně 512MB paměti, optimem je pak 1GB.

Windows Vista se prý ale časem nebudou zpomalovat, jak je to typické u předcházejících verzí systému Windows. Bude docházet k automatickým defragmentacím systému, předloadování často používaných programů do paměti RAM, pokud je ta dostatečně velká,... Osobně tomu moc nevěřím.


Prohlížeč Internet Explorer 7.0 standardům W3C vyhovovat nebude, ale bude mít nové logo

Test Acid2 dopadne pro nový připravovaný internetový prohlížeč Microsoftu neslavně. Tento test zahrnuje testy W3C, kaskádových stylů CSS, HTML 4 a PNG (Portable Network Graphics).
Microsoft tak ani zdaleka nesplní svůj slib, že IE7.0 tyto testy projde úspěšně a stále si tak i nová verze razí cestu vlastních funkcí, jež jsou s čímkoli jiným nekompatibilní. Vzhledem k tomu, že nová verze tohoto prohlížeče nevyšla už čtyři roky, což je dost dlouhá doba na to, aby v Microsoftu něco málo udělali, neschopnost uspět v testech dost zamrzí.
Dalo se čekat, že nový internetový prohlížeč Internet Explorer si se sebou přinese i nové logo. Stalo se tak, ale musím říct, že designéři Microsoftu si nad ním asi moc hlavu nelámali. Vypadá sice trochu lépe, ale rozdíl spočívá v pouhém použití žluté barvy prstence a trochu výraznějším stínování písmena "e".


Nefungovaly záplaty pro Internet Explorer

Microsoft nás v polovině srpna pobavil poměrně kuriózní chybkou. Záplaty určené pro internetový prohlížeč nefungovaly. Při uploadování do Download Center totiž došlo k chybě a záplaty se nenatáhly celé. Uživatele pak překvapila nemožnost většinu záplat nainstalovat.


Další spor: Apple iPod využívá patentu Microsoftu

Firma Microsoft má asi strašně ráda spory. Nyní se pokouší dohodnout s firmou Apple, která používá technologii vlastněnou Microsoftem, konkrétně se jedná o technologii vytváření vlastních seznamů skladeb (Microsoft si ji nechal patentovat v roce 2000).
Microsoft ale chce zachovat dobré vztahy s firmou Apple a uzavřít licenční smlouvu. Pokud by se tak nestalo, Microsoft by zřejmě mohl požadovat podíl zisku z přehrávačů iPod zpětně, což je při více než 20 milionů prodaných kusů slušná suma. Apple měl zakrátko podobný problém s firmou Creative, zde šlo o strukturu složek a vlastně celého rozhraní přehrávače, položek menu a podobně.


Microsoft spustil betatestování nového souborového systému WinFS

WinFS je nový souborový systém založený na povedeném NTFS. Jedná se o jakousi nadstavbu, podle Quentina Clarka, ředitele managementu pro nový systém se jedná o jakýsi add-on k operačním systémům Windows. Betaverze je určena pro systémy Windows XP (jak Home tak Professional) a 2003 Server.

Betaverze přišla poměrně brzy, původně se musely odhady jejího uvedení posunout, protože se zdálo, že vývoj si vyžádá více času. Nicméně, tento rok se další verze nedočkáme, další betaverze spatří světlo světa až v roce 2006.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.