Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2006

8.9.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Hybridní mechanika pro BluRay / HD DVD od LG letos nebude

Nástupci DVD disků jsou dva, což způsobuje dost závažný problém. Uživatel s BluRay mechanikou si nepřehraje HD DVD s naopak. Musí pak být zaměřen na jediné médium nebo si koupit dvě mechaniky, což rozhodně není levná záležitost. Společnost Samsung chce přijít na trh s hybridní mechanikou, která by zvládala oba formáty. Později stejný záměr oznámila i společnost LG. Jenže alespoň pro letošek od toho upouští. Samsung hodlá s takovou mechanikou ještě letos přijít.


První BluRay mechanika pro Apple Macintosh

Společnost Logitec představila dvě nové BluRay mechaniky LBD-A2FU2 a LBD-A2U2. První disponuje rozhraním FireWire i USB 2.0, druhá má pouze USB 2.0. Čtení i zápis jedno i dvouvrstvých disků BluRay probíhá maximálně 2x rychlostí. Podporována jsou i starší média DVD (včetně DVD-RAM) a CD. Levnější verze má být k dispozici za $1064, dražší pak za $1211.


Intel uvedl levné NOR flash paměti

Pro levnější mobilní telefony připravil Intel nové NOR paměti se sdílenými piny, což snižuje počet kontaktů i výslednou cenu. Ty budou mít kapacitu 32Mb1Gb. K dispozici mají být v balení 88-ball QUAD+ s konfigurací A/D Mux, tak i 107-ball x 16C, taktéž s A/D Mux.


Samsung SE-T804L, nový slot-in DVD vypalovačka

Nová mechanika společnosti Samsung potěší všechny příznivce mobility. Může být totiž napájena pouze přes USB port při zachování kompletní funkčnosti. Můžete tak média nejen číst, ale i vypalovat, byť sníženou rychlostí. Výhodou je rovněž mechanické vkládání disků, média tak lze vyjmout i bez přísunu elektrické energie. Podporována jsou rovněž média DVD-RAM, hmotnost mechaniky činí 420 gramů.


Další zajímavé DVD vypalovačky

Ke společnosti Logitec se ještě jednou vrátíme. Ta začala nabízet podobnou externí vypalovačku jako Samsung. Je o něco lehčí, váží pouze 350 gramů a rovněž nevyžaduje externí napájení, ale vystačí si s napájením z portu USB. I-O data pak nabízí rovněž externí vypalovačku DVR-UN18E, které nabídne až 18x rychlostní vypalování na jednovrstvé disky a 8x rychlostní vypalování na disky dvouvrstvé.


Iomega uvedla pevný disk MiniMax

Tento externí pevný disk může sloužit zároveň jako hub, resp. USB 2.0 hub nebo tříportový FireWire 1394a repeater. Nabízí se v kapacitách 160GB a 250GB, pevný disk má 7200rpm, buffer má velikost pouze 2MB. Rozměry činí 16,5×16,5×5cm. 160GB verze je k mání za $180, 250GB pak za $230. Chladicí systém pak zamezuje přehřívání.


BluRay mechanika od Sony si nerozumí s chráněnými disky

BluRay vypalovačka Sony BWU-100A nebude alespoň zpočátku podporovat chráněné disky. Jejich přečtení bude nemožné z důvodu problémů v integraci ochrany. Mechanika za $750 tak bude zatím fungovat pouze jako zálohovací mechanika, na přehrání originálních BluRay disků budete potřebovat další mechaniku, snad postačí nový firmware (který by se měl objevit) nebo nejjednodušší bude koupě jiné mechaniky.


Sony začíná dodávat 50GB BluRay disky

Na trhu se pomalu začínají objevovat dvouvrstvá média BD-R společnosti Sony o kapacitě 50GB. Technologie AccuCORE snižuje riziko poškrábání, nepotěší jen cena, která činí $48.


Imation začíná s výrobou HD DVD disků

Společnost Imation začala s výrobou jednovrstvých jednorychlostních disků HD DVD o kapacitě 15GB. Disponují ochranným potahem, který má zabránit poškrábání, zvyšuje odolnost proti nečistotám a odpuzuje prach. Cena byla stanovena na $19.99.


Plextor PX-608CU: velmi lehká DVD mechanika

Nová DVD vypalovací mechanika Plextoru se může chlubit především skvělou přenositelností, váží jen 250 gramů. Na média DVD+/-R a DVD+RW zapisuje 8x rychlostí, na DVD-RW 6x. Dvouvrstvé DVD disky pak 4x, DVD-RAM 5x a CD 24x rychlostí. K vypalování nepotřebuje externí napájení, vystačí si s pouhým USB portem.


120TB řešení Capricorn

Celkem 40 systémů (PetaBox GB3000) s VIA mini-ITX deskou, 1GHz procesorem a čtyřmi 750GB disky dává dohromady šílených 120TB úložného prostoru. Toto řešení pak nese název TB120 PetaBox. Celé zařízení má pak spotřebu 3,2kW! Cena pak činí něco kolem $200.000.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.