Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2006

8.9.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Bill Gates a jeho nadace opět pomáhala

Ačkoli nadace Billa a Melindy Gatesových vlastně nemá s Microsoftem nic moc společného, určitě bude tato zpráva patřit do této kategorie, protože bez peněz vydělaných v Microsoftu by tato nadace asi mnoho peněz neměla. V půli srpna nadace věnovala půl miliardy dolarů organizaci The Global Fund, která pomáhá v boji proti AIDS, malárii a tuberkulóze. Peníze budou dodány v pěti ročních splátkách po sto milionech dolarů.


Zune: konkurence iPodu

Microsoft chce přijít na trh s novým MP3 přehrávačem. Ten ponese jméno Zune. K dispozici bude ve třech barevných provedeních, úhlopříčka displeje činí 3,75", zahrnuta má být podpora wifi pro stažení a přenos písní. Pevný disk má kapacitu 30GB a cena přístroje se podle prvních informací bude pohybovat kolem $299. Vyrábět jej má společnost Toshiba.


Nabídka spolupráce tvůrcům Firefoxu

Microsoft nabídla tvůrcům Firefoxu a poštovního klienta Thunderbird spolupráci. Ti tak mohou co nejlépe odladit tyto aplikace pro běh v novém operačním systému Windows Vista. 4 osoby po čtyři dny v týdnu by tak měly přístup do kanceláří a k hardware společnosti. Ti nabídku přijali.


Byla vypuštěna RC1 verze Internet Exploreru 7

Microsoft vydal poslední zkušební verzi svého nového internetového prohlížeče nazvanou Internet Explorer RC1 (Release Candidate 1).
Má se především zvýšit výkon, stabilita, bezpečnost i kompatibilita, zároveň bylo trochu zmodernizováno uživatelské rozhraní a podpora CSS.


Windows Vista design pro PC?

Občas z Microsoftu přijdou docela nevšední nápady. Jedním z posledních je návrh designu pro počítače s operačním systémem Windows Vista. Podle vize Microsoftu by tak nové značkové počítače (jako třeba Dell, HP, IBM Lenovo) měly mít sjednocený design, resp. mít jisté designové prvky, aby byl počítač na první pohled odlišitelný. Něco na způsob počítačů Apple. Zda se mu to podaří, ukáže až čas, osobně bych na to příliš nespoléhal.


Windows Media DRM bylo cracknuto, patch přišel nečekaně rychle

Nepříliš populární ochrana DRM je dnes používaná zejména u skladeb legálně stahovaných z internetu. Přestože už existuje pár nástrojů na zlikvidování ochrany (zpravidla metodou brute force), na internetu se objevila nová aplikace FairUse4WM, která na to jde mnohem lépe, vyhledáním klíče přímo v počítači, který danou skladbu stáhnul. Aplikace fungovala pouze pro Windows Media 10 a 11. Patch proti tomuto "průšvihu" byl totiž vydán pouhé tři dny poté. Inu, přeci jen nešlo o produkt Microsoftu, ale o společnosti nabízející chráněný obsah, které díky cracku přicházely o peníze.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.