Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007

3.9.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Paměti DRAM



OCZ uvádí SPD-Z, vytvořte si vlastní paměti


SPD-Z má umožnit přepisovat si SPD čip na pamětech svépomocí a tak z nich vyždímat co nejvíce. Lze tím také zvýšit kompatibilitu, nejen výkon. Z velké nabídky SPD z knihovny si tak lze vybrat podle přání. Nyní se už tedy nemusí ukládat nastavení do BIOSu základní desky, ale přímo na paměťový modul.


Hynix si licencoval Z-RAM


Z-RAM je vyspělá technologie paměťových čipů, kdy narozdíl od klasických DRAM pamětí jsou použity pouze jedno-tranzistorové buňky místo kombinace tranzistoru a kondenzátoru. Díky menším rozměrům při stejné kapacitě by tak mohlo být dosaženo mnohem menších výrobních nákladů. Tuto technologii chtělo kdysi AMD použít u svých procesorů jako paměť cache, ale zatím se zdá, že z toho sešlo.


OCZ DDR3-1600 CL6 řady FLex XLC


Požadavkům na vysoký výkon jistě vyhoví nové paměti společnosti OCZ. Nabízí efektivní frekvenci 1600 MHz (DDR3-12800) při velmi pěkném časování CL6-6-6-18. Chlazení je uzpůsobeno tak, že je možno využít standardně proudící vzduch nebo se spolehnout na vodu. Nabízí se pouze v 2×1GB dual-channel kitech.


Elpida začíná s 65nm výrobou DRAM pamětí


Už velmi brzy začne Elpida vyrábět DRAM paměti 65nm procesem. Ten má oproti stávající 90nm verzi mnoho výhod. Lepší výroba umožní dosahovat vyšších taktů při nižším napětí, výsledkem budou úspornější a rychlejší moduly. Protože díky vyspělejší technologii bude plocha čipu při stejné kapacitě poloviční, lze předpokládat, že se objeví také čipy s vyšší kapacitou, tedy 2Gbit. Můžeme se tak dočkat 4GB modulů.


MSC přichází s vysoce výkonnými DDR3 moduly


Výrobce MSC je u nás sice neznámý, nicméně paměťové moduly má velmi výkonné. Nabídku obohatily moduly CS3222580 (DDR3-1800, CL 8-7-6-21) a CS3222270 (DDR3-1600, CL7-6-6-18). Obojí je k dispozici jako 2GB dual channel kity. Napětí by nemělo překročit 1,9 V, což je už tak dosti vysoká hodnota. Ceny činí $499, resp. $439.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.