Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007

3.9.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Základní desky, chipsety



AMD SB750: nový southbridge už zanedlouho


Nástupcem nynějšího southbridge SB700 bude model SB750, který bude víceméně totožný, jen možnost tvorby diskových polí RAID 0, 1 a 10 doplní také RAID 5. Ten už měl být i v SB700, ale společnost jeho podporu nakonec zrušila. Zůstává podpora 12 USB 2.0 portů, dvou USB 1.1, šesti SATA-300 portů, HD audia a 2 GB paměti pro technologie ReadyBoost a ReadyDrive. Koncem příštího roku se objeví SB800 pro chipsety RD890.


SIS672FX na obzoru


Rodina čipových sad SIS bude rozšířena o nový model SIS672FX, který přinese integrované grafické jádro Mirage 3+, podporu procesorů Intel Core 2 Duo s FSB max. 1066MHz a dále až 4 GB DDR2 paměti. Společnost doufá, že se chipset stane ještě úspěšnějším než SIS671FX.


Intel nestíhá vyrábět chipsety


Velký úspěch procesorů Intel Core 2 Duo se odrazil také ve zvýšeném zájmu o základní desky je podporující. Tyto desky mívají většinou chipsety Intelu, které společnost díky zvýšenému zájmu nestíhá vyrábět. Výrobci desek, zejména ti menší, tak začínají přecházet k chipsetům jiných výrobců jako NVIDIA, VIA nebo SIS.


Intel P35 má mírné problémy se SSD disky


Mainstreamové chipsety Intelu vykazují mírné problémy se SSD disky. Zatímco chipsety NVIDIA dokáží s těmito disky pracovat tak rychle, jak dovolují specifikace, na chipsetu Intel P35 jsou výkony mnohem nižší, někdy i jen třetinové. V reálném provozu se však i přes rozdílnost přenosových rychlostí chovají chipsety víceméně podobně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.