Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007

3.9.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



8cm BluRay disky Imation


Na trhu se začaly objevovat první videokamery, které umí ukládat data na BluRay disky, s tím se také představily první taková média. 8cm BluRay médium pojme velmi slušných 7,5 GB dat. BD-R verze disků bude stát $25, BD-RW, určená především do již zmíněných videokamer, pak asi $35. Na trhu se reálně tato média objeví asi za měsíc.


1Tb na čtvereční palec? Fujitsu říká ano


S využitím oxidu hlinitého by mohly nové pevné disky dosáhnout hustoty záznamu až 1Tb na čtvereční palec. Když se k tomu přidá ještě technologie kolmého zápisu, budeme se moci dočkat 1,33TB ploten. Dnes je přeborníkem Samsung s 333GB plotnami (hustota 241 Gb na čtvereční palec). S novou technologií by bylo možné vyrobit i 1TB 2,5" pevné disky, u 3,5" disků by mohla jít kapacita i přes 5 TB. Kdy se disky využívající oxid hlinitý objeví na trhu, těžko říct.


2TB ve flash paměti


Texas Memory Systems přichází s 4U rackem RAMSAN-500, který obsahuje 2 TB paměti ve formě flash čipů a dalších 64 GB DDR2 jako vyrovnávací paměť. Systém je vhodný pro práci s databázemi a editaci videí. Přístupové doby činí 0,15 ms pro čtení a 0,5 ms pro zápis. Starší verze RAMSAN-400 využívá DDR paměti. Za tuto "hračku" zaplatíte asi $200 000.


Toshiba chce uvést 320GB 2,5" disky


Společnost Toshiba chystá velký útok. Hodlá představit nové 2,5" pevné disky pro notebooky, jenž se mohou pochlubit vyšší kapacitou nebo rychlostí. Disky řad MK-46GSX a MK-52GSX budou mít 5400 rpm a kapacitu až 320 GB (u MK-52GSX). Samozřejmostí budou u obou řad menší kapacity 250 GB, 160 GB, 120 GB a 80 GB. Série MK-GSY pak nabídne až 7200 rpm, kapacity dosáhnout maximálně hodnoty 200 GB.


160 GB na 1,8" disku od Samsungu


Disky Spinpoint N2 mají sice jen 1,8" plotny, to jim však nebrání k dosažení kapacity 160 GB. Využití by měly najít v malých noteboocích, UMPC nebo například v některých MP3 přehrávačích. Na 160GB disk se totiž vejde asi 40000 MP3 skladeb.


SDHC karty s kapacitou až 32 GB


Secure Digital High Capacity karty se jako nástupci populárních SD karet začínají velmi rychle rozšiřovat a rozhodně nestrádají na kapacitě. Nejnovější karty společnosti Toshiba budou k dispozici dokonce s 32 GB kapacity. Samozřejmě budou k mání i méně objemné verze s 16 GB a Micro-SDHC s 8 GB. 32GB verze stojí €520, druhé dvě pak €260.


1TB optické disky možná brzy realitou


Ačkoli HD DVD a BluRay disky mají kapacitu na dnešní poměry dostatečnou, vývoj nekončí, naopak pokračuje velmi intenzivně. Společnosti Mempile se povedlo vytvořit optický disk s 200 vrstvami na bázi polymethylmetakrylátu s molekulami citlivými na světlo (určitá vlnová délka světla mění nuly a jedničky). Kapacita jedné vrstvy by měla být 5 GB, se 200 vrstvami by tak disky měly být schopné pojmout 1 TB dat. Doposud se podařilo vytvořit 600GB-800GB disky.


Disk s 1GB bufferem


Výrobce disků DTS nešetřil a vybavil některé své disky rovnou 1GB vyrovnávacím bufferem. Neboť zde jsou používány velmi levné paměti DDR400, nepředpokládá se, že by cena disků až tak závratně vzrostla. Takto velké množství paměti pomůže především při zápisu, kdy se celý soubor může relativně dost rychle nahrát přes SATA rozhraní a až pak postupně ukládat na disk.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.