Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007

3.9.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Další postřehy



Cell Computing Board aneb užitečný PlayStation 3


Titulek je sice mírně zavádějící, nicméně je pravda, že nová karta Cell Computing Board vyvinutá společnostmi NVIDIA s Sony obsahuje dvě klíčové komponenty konzole PlayStation 3. Těmi jsou procesorem IBM Cell a grafický čip NVIDIA RSX. Dohromady dávají výkon 260 GFLOPS, spotřeba by prý měla činit až 400W (pravděpodobnější je ale hodnota 200W).


PCI-Express 3.0 do roku 2010


V roce 2010 by se měla objevit třetí verze rozhraní PCI-Express. Ta už zvládne 8 miliard přenosů za vteřinu a i přes spoustu novinek by prý měla být zpětně kompatibilní s předešlými verzemi (ovšem zdá se, že to není ani verze 2.0). Specifikace budou dokončeny v roce 2009, první zařízení se předpokládají na další rok.


Compact Disc oslavil 25 let!


V roce 1979 začaly společnosti Sony a Philips spolupráci při vývoji nového média pro ukládání hudby. Philips vyvíjel například laserovou technologii, Sony pracovalo na kódování, které zajistí bezchybnou reprodukci dat. 17. srpna 1982 pak bylo "cédéčko" slavnostně představeno. Původně mělo být sice 60-minutové jako kazety, ale nakonec přišlo na trh jako 74-minutové. Důvodem prý bylo to, že se na jedno CD měla vejít celá Beethovenova Devátá symfonie. Vzorkovací frekvence je 44,1kHz, zvuk je stereo a jednotlivé vzorky jsou 16-bitové. Postupem času se stalo standardem 80-minutové CD, které mělo kapacitu zvýšenou z 650 MB na 700 MB. Objevily se i vysokokapacitní disky, ty se ale kvůli nekompatibilitě příliš nerozšířily.


Intel updatuje podnikovou platformu vPro


Aktualizovaná verze podnikové platformy vPro staví na základech svého předchůdce. Nyní využívá služeb chipsetu Intel Q35 Express, procesoru Core 2 Duo. K dispozici jsou technologie LaGrande - Intel TXT (Trusted Execution Technology) a Intel Virtualization Technology for Directed I/O, které zajišťují správný a bezpečný chod ve virtualizovaném prostředí. Pro vzdálenou správu i nezapnutých počítačů slouží Intel AMT - Active Management Technology. Spolu s dalšími novinkami by měly být počítače odolnější proti napadení hackery, viry a dalšímu nebezpečí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.