Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2008

5.9.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Další postřehy



V ČR se začal prodávat Apple iPhone 3G


T-Mobile začal s prodejem nového telefonu Apple iPhone 3G v ČR. Ten oproti svému předchůdci nabízí vysokorychlostní datové přenosy, GPS přijímač a software iPhone 2.0 s možností synchronizace s Microsoft Exchange. Telefon však postihly i první problémy s vypadávajícím signálem, za což může pravděpodobně špatný chipset.


Intel zveřejnil specifikace USB 3.0


Společnost Intel konečně zveřejnila specifikace nového rozhraní USB 3.0. Konkrétně to je specifikace 0.9 Extensible Host Controller Interface (xHCI). Ta popisuje registry, datové struktury a práci hostitelských kontrolerů se softwarem. xHCI je přístupná pod licencí RAND-Z.


NVIDIA předvedla real-time ray-tracing


Na SIGGRAPH 2008 NVIDIA předvedla ray-tracing. Aplikace byla počítána na čtveřici GPU v systému NVIDIA Quadro Plex 2100 D4 Visual Computing System. V rozlišení 1920×1080 pixelů to i s vyhlazováním stačilo na 30 snímků za sekundu. Scéna obsahovala 2 miliony polygonů a byl využit i lightning paint shader.


HP objednává ve velkém procesory VIA Nano


HP Mini-Note PC 2133 používá procesory VIA C7-M, ale vzhledem k poměrně nízkému výkonu těchto procesorů objednalo HP zatím blíže neurčený počet podstatně výkonnějších procesorů VIA Nano. Ty by mohly postupně dnešní pomalé procesory nahradit.


PCI-Express 3.0 na dohled


Zatímco se druhá verze rozhraní PCI-Express ještě pořádně ani neohřála, již se dokončují specifikace třetí verze tohoto rozhraní. Oproti předchozí verzi se opět zdvojnásobí propustnost, ač tentokrát na tom má zásluhu nejen samotná vyšší hrubá propustnost (o 60 %), ale také jiné enkódování. Propustnost jedním směrem tak vzroste na 1 GB/s, u PCIe x16 slotu to tak bude znamenat celkem 32 GB/s (16 GB/s v jednom směru). K lepším výkonům pomohou i latence snížené o 20 %.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.