Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2009

10.9.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



SDXC karty od Toshiby


Na svět se už pomalu dere nový formát paměťových karet SDXC. Starší, nicméně dnes asi nejvíce používaný SDHC formát končí na kapacitě 32 GB, což již brzy nemusí postačovat. SDXC má teoreticky nabídnout až 2 TB. Nové karty Toshiby budou k dispozici od začátku příštího roku v kapacitách 16 GB, 32 GB a 64 GB. Přenosové rychlosti činí 60 MB/s u čtení a 35 MB/s u zápisu.


Hitachi přišlo s 2TB 7200rpm diskem


Nový disk Hitachi Deskstar 7K2000 přináší 7200 otáček za minutu a vysokou kapacitu 2 TB. Vyrovnávací buffer má kapacitu 32 MB, disk využívá rozhraní SATA-300. Technologie Hitachi Voltage Efficiency Regulator (HiVERT) má za úkol spořit energii. Cena se bude pohybovat kolem 7500 Kč včetně DPH.


SSD disky od OCZ zrychlují


V důsledku stylu přepisování buněk u SSD disků dochází ke vzniku zbytkových bloků dat, což ve výsledku kvůli čtení a až následnému přepisu připravuje postupem času disky o výkon. OCZ ve spolupráci s dodavatelem řadičů Indilinx zkoušejí nový systém, který bude v idle režimu sám přeorganizovávat buňky tak, aby se vždy zapisovalo na volné bloky (tedy se nepřepisovaly staré). SSD disk by se tak měl stále tvářit jako nový a jeho výkon by se neměl snižovat, což ostatně dokládají i první testy.


Apacer s novými SSD disky A7 Turbo


SSD disky Apacer A7 Turbo se budou nabízet v kapacitách 128 GB a 256 GB. Jsou určeny pro SATA rozhraní, vyrovnávací buffer má vysokou kapacitu 128 MB a spotřeba činí 0,26 W. Rychlost čtení dosahuje velmi pěkných 230 MB/s, u zápisu pak trochu pomalejších 200 MB/s. Podle zástupců společnosti nabízí tyto disky až 6× lepší rychlost náhodného čtení a zápisu ve srovnání s 5400rpm disky. Software SSD+ optimizer by měl zabránit fragmentaci dat a zvýšit životnost disku.


256GB SSD disk OCZ Extreme


Řada OCZ Extreme byla obohacena o 256GB model X256. Má 2,5" velikost a využívá MLC čipy Samsung, řadičem je pak Indilinx Barefoot. Využívá rozhraní SATA, vyrovnávací buffer má kapacitu 64 MB, rychlost čtení činí velmi slušných 240 MB/s, u zápisu pak 170 MB/s. Cena začíná na €610.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.