Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2009

10.9.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za srpen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc srpen stalo.

Další postřehy



Miliarda stažení Firefoxu


Mozilla slaví velké jubileum, její prohlížeč Firefox zaznamenal již miliardu stažení. Do tohoto čísla se ale počítají všechny verze, takže skutečný počet uživatelů bude minimálně o řád menší. K tomu Mozilla udělala i stránku www.onebillionplusyou.com, kde je toto jubileum oslavováno.


Acer se patrně stane jedničkou na poli notebooků


Společnosti Acer se na trhu notebooků velmi daří. Její prodeje stoupají a brzy asi sesadí z trůnu značku Hewlett-Packard. HP totiž za poslední kvartál dodal 4,86 milionů notebooků, Acer pak srovnatelných 4,75 milionů. Zatímco HP stále vede v prodeji firemních notebooků, Acer má velký podíl v oblasti menších levných přístrojů.


Sony uvedlo nový PlayStation 3 Slim


Na trhu se objevila nová herní konzole PlayStation 3 Slim, která je vybavena 120GB pevným diskem. Vzhledem ke spotřebě o třetinu nižší bylo možno umístit veškerý hardware do užšího těla. Najdete zde slotovou BluRay mechaniku, bezdrátové připojení k ethernetu, Bluetooth. Reálně na trhu se začíná prodávat až teď v září za cenu $299, resp. v Evropě za €299. Sony rovněž plánuje zlevnění nynější verze PS3, která je neustále dost drahá a výrobci her volají po slevách.


Google Chrome bude i v 64bitové verzi


Internetový prohlížeč Google Chrome se dočká i svých 64bitových verzí. Nejprve se představí verze pro Linux, která je již ve vývoji. Úskalím je především JavaScript V8, který v 64bitových Windows nepracuje, a proto se vydání verze pro tento operační systém opozdí.


Nejvýkonnější superpočítač Fujitsu v roce 2011


V roce 2011 chce Fujitsu dokončit svůj superpočítač s výkonem 10 PFLOPS (10× více než dnešní IBM Roadrunner). Má být použit v Institutu výzkumu fyziky a chemie v Japonsku. Fujitsu chce využít své vlastní osmijádrové procesory Sparc64 VIIIfx, které mají takt 2,0 GHz a 5MB L2 cache. Jeden procesor má výkon 128 GFLOPS při spotřebě 58 W.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.