Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2007

9.3.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc únor stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



Toshiba uvedla 56nm paměti o kapacitách až 16Gb

Společnost Toshiba ve spolupráci s firmou SanDisk ohlásila uvedení 56nm pamětí o kapacitách 16Gb a 8Gb. Zvyšuje počty dodávek komerčních jednočipových 8Gb pamětí s technologií MLC. Rovněž se připravují dodávky 16Gb NAND flash pamětí. Díky dvojnásobné hustotě by měla přenosová rychlost vzrůst na 10MB/s.

Seagate už vyrobil více než 15 milionů disků s kolmým zápisem

Kolmý zápis má své nesporné výhody zejména ve zvýšené hustotě dat a od toho se odvíjejících pozitiv a tak není divu, že společnost Seagate už vyrobila více než 15 milionů takových disků. Tato technologie je zatím používána u 60GB 1,8", 73GB 2,5" Savvio, 160GB 2,5" a 750GB 3,5" disků. Seagate plánuje pro rok 2007 asi 75% zastoupení disků s kolmým zápisem.

Vytvořte si vlastní SSD disk

Stále více výrobců přichází na trh s SSD flash disky, jejich ceny jsou však velmi vysoké a kapacita zatím nepříliš vysoká. Zpravidla se jedná o 32GB a 64GB verze, nicméně už se objevují i první 128GB a 160GB verze. Společnost Century přichází na trh se zařízením jež je schopno pojmout až čtyři SD karty a navenek se tvářit jako SSD disk. Má to ovšem háček, samotné zařízení stojí $258, což je velmi vysoká cena. Musíte pak připočítat ještě cenu SD karet. Maximální podporovaná kapacita SD karty je 2GB, což ve výsledku dává maximálně pouze 8GB disk a to je za dané peníze opravdu málo.

USB paměť s reproduktorem

Sound Drive je název nové USB flash paměti, která je vybavena reproduktorem. Ten dokáže přehrát WAV, AIFF a MP3 soubory. Bohužel není známa ani kapacita ani cena.

3X DVD-ROM aneb jak zlevnit HD DVD

Jak zlevnit HD DVD? Jednoduše, vezměte klasické DVD, přidejte na něj ochranu AACS, naformátujte jej jako UDF2.5, a obsah zakódujte do VC-1 nebo AVC formátu stejně jako na HD DVD. Pak jen stačí snížit rozlišení z 1080p na 720p, aby se film na dvouvrstvý DVD disk vešel. A rázem máme 3X DVD-ROM. Nic nového tedy nepřináší, jen mírně lepší kvalitu oproti DVD, ale horší oproti HD DVD. Každopádně by tyto disky měly přečíst pouze HD DVD přehrávače.

Nichia umí 10x BluRay zápis

Dnešní BluRay vypalovací mechaniky umí nejčastěji 2x zápis, jen některé výjimky už umí i zápis 4x rychlostní. I to je však poměrně málo. Nový laser společnosti Nichia ale dokáže rovnou 10x zápis a to především díky výraznému zvýšení výkonu. Zatímco normální lasery mají výkon 20mW, laser Nichia má výkon 320mW. Předpokládá se tak zápis rychlostí 45MBps. Do budoucna se počítá s výzkumem, kdy budou použity až 500mW lasery, což by mělo rychlost dále zvýšit.

Adtron nabízí 160GB SSD disk

S SSD disky se v poslední době přetrhnul pytel. Společnost Adtron začíná nabízet dokonce 160GB verzi. Tento disk má dosáhnout rychlosti čtení až 70MB/s a zápisu 60MB/s (platí pro disky PATA), serial ATA disky nabídnou překvapivě rychlosti o 5MB/s nižší. K dispozici budou i méně objemné 16GB, 32GB a 64GB verze. Ceny nejspíš nebudou právě lidové.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.