Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za únor 2007

9.3.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za únor 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc únor stalo.

Další postřehy



Externí rozhraní PCI-Express

Co nevidět se dočkáme externí verze rozhraní PCI-Express. To je dnes využíváno zejména pro připojení grafických karet, ale připojovat lze i jiné karty. Externí verze by také měla sloužit k připojení grafických karet, tím však možnosti nekončí. Má umožnit spojení dvou počítačů, řetězit dokovací stanice a další. Prozatím bude dosahovat přenosových rychlostí 2,5GT/s jako u dnešního PCI-Express rozhraní, později by se měla zvednout na dvojnásobek.

MTV bude plně online

Společnost Viacom uvažuje o tom, že videa a pořady stanice MTV uvolní pro veřejnost na svých webových stránkách. Navíc bude vše zdarma, takže MTV budete moci sledovat přes internetový prohlížeč. Společnost si od toho slibuje přilákání zákazníků a větší kontrolu nad reklamou.

BitTorrent nabízí legální obsah za peníze

BitTorrent Entertainment Network nabízí ke stažení více než 5000 filmů, TV pořadů hudebních klipů a her. Samozřejmostí je DRM ochrana, předpokládá se však, že s rostoucím úspěchem služby by mohlo dojít i na obsah bez DRM. Filmy a pořady nabízí společnosti 20th Century Fox, Warner Bros, Lionsgate Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures a MTV Network. Filmy stojí $3,99 (nové tituly) nebo $2,99 (starší tituly). Nejedná se o koupi, nýbrž pouze o vypůjčení, po spuštění máte 24 hodin, poté jej již nelze přehrát. TV pořady jsou k mání za $1,99, což je opravdu mnoho, nicméně ty si už můžete nechat.

Notebooky Dell i bez Windows

Nově je možno objednat si notebook Dell i bez operačního systému Windows. Řada n-Series se tak dočkala dalšího rozšíření poté, co se již desktopy Dimension a OptiPlex n-Series nějakou dobu bez Windows dodávají. Toto se týká notebooků Dell Latitude D420, D520, D620 a D820, které jsou dodávány s operačním systémem FreeDOS na CD, volba linuxové distribuce je už na zákazníkovi.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.