Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2005

4.10.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce září stalo.

30-letý Microsoft, kapitola sama pro sebe



Ano, Microsoft slavil své 30. narozeniny. Už tak dlouho to je od dob začátků Billa Gatese a Paula Allena. 23. září (asi měsíc po výročí) se slavilo na baseballovém stadionu v Seattlu, kde se probírala nejen minulost, ale také budoucnost Microsoftu. Probíraly například témata inovace grafiky, rozpoznávání řeči, mapování obličejové gestikulace, ale třeba i kvantové počítače.


Windows 2003 Server R2 Release Candidate 0 (RC0)

Oficiálně by měla být verze R2 dostupná do konce roku 2005, z čehož vyplývá, že u Microsoftu budou muset trochu hýbnout kostrou. Zatímco R1 řešila pouze hlavní chyby systému, R2 má přinést mnoho vylepšení.
Přestože je obvyklé uvádět RC1, Microsoft verzi označil RC0, díky ranému stádiu vývoje. Mezi hlavní vylepšení R2 má patřit podpora všech 64bit procesorů, nová generace Distributed File System, lepší spolupráce se systémy na bázi Unixu a Linuxu a samozřejmě mnoho dalších.


Další střípky o Windows Vista

Nové systémy Windows (Vista), by měly být vybaveny technologií Freeze Dry. Ta by měla umožnit updatovat operační systém bez toho, aniž by byla nutná potřeba restartu. Pokud je restart nevyhnutelný, systém si uloží uživatelská data, zresetuje se a najede do původní podoby se zapnutými aplikacemi před restartem. Případně se vše provede až při následném spuštění počítače.
Další zajímavostí je technologie SuperFetch, která zajímavě vylepšuje správu virtuální paměti. K ukládání knihoven a dalších dat využije externí SATA či USB zařízení (např. flashku). Spuštění aplikací by tak mělo být až o 80% rychlejší než na dosavadních systémech.


DVD Jon překonal další ochranu

Jon Lech Johansen známý pod přezdívkou DVD Jon přišel s dalším prolomením ochrany. Nyní prolomil šifru NSC souborů, které jsou kódovány Windows Media Playerem. Podle něj je tato ochrana nesmyslná. Prolomením šifry a vytvořením dekodéru chce pomoci jiným operačním systémům a alternativním přehrávačům.


DirectX 9.0L i DirectX 10 příští rok, označení WGF zamítnuto

Prakticky všichni uživatelé Windows si na DirectX zvykli. Ze začátku to byly tahanice, kdo má nainstalovaný novější DirectX, což bylo pochopitelné vzhledem k velmi častému uvádění nových verzí. Nyní vývoj trochu ustrnul. V polovině příštího roku by se měla objevit verze 9.0L (uvažovalo se i nad názvem 9.1), která přinese podporu Shader Model 4.0.
DirectX 10 (dříve znám jako WGF) se objeví taktéž roku 2006, spolu s operačním systémem Windows Vista. Toto API nebude zpětně kompatibilní s předchozími verzemi, podporu bude zajišťovat přesměrování na DLL knihovny nového rozhraní, což by mělo přinést nižší výkon.


Chytré hlavy Microsoftu se daly na útěk

Tento titulek by se sice více hodil do bulvárních časopisů, ale skutečnost vystihuje přesně. Už v listopadu 2004 Microsoft opustil Mark Lucovsky, který měl na starosti především věci kolem operačních systémů na bázi Windows NT (a samotná Windows NT, zvláště kernel) a také Microsoft .NET. Steve Ballmer, nynější ředitel Microsoftu, se tehdy tak rozzuřil, že přes celou svou kancelář hodil židli z čehož má dodnes spousta lidí legraci.

Kai-Fu Lee je autorem dalšího úprku, odešel ke Googlu. Google v poslední době přibral také otce TCP/IP protokolu, Vinta Cerfa, ten ale naštěstí v Microsoftu nepůsobil. Ballmer očividně nadšením nad ztrátou jednoho z viceprezidentů Microsoftu nekypí, teď se s Googlem soudí (a aby toho nebylo málo, soudí se i s Evropskou Komisí, protože se mu zdají být antimonopolní postihy příliš kruté). Lee by totiž podle zákona jeden rok neměl pracovat u konkurenční firmy na podobných projektech. Lee má na starost založení výzkumného centra v Číně. A tak ačkoli Microsoft soud vyhrál, na nic mu to nebylo :-)


OneCare betatest přístupný pro celou Ameriku

Microsoft OneCare je program spojující do jednoho antivir i anti-spyware včetně firewallu, aplikací pro čištění, defragmentaci disku a opravu disků. Od června probíhal uzavřený betatest, od září pak může testovat celá Amerika (USA). Program snad bude hotov do poloviny příštího roku.


Microsoft chce zabrat ještě větší část trhu: Konkurence produktům Adobe i Macromedia

Adobe Photoshop a Adobe Illustrator budou mít silného protivníka. Je jím nový Microsoft Acrylic Graphic Designer. Pro vývoj CSS stylů a HTML stránek přichází nový Microsoft Quartz Web Designer. Microsoft Sparkle má pak být silným animačním nástrojem trochu podobný oblíbenému Flash, nabízí však jak 2D, tak i 3D grafiku. Navíc je velmi jednoduchý, designér si vše navrhne a výsledek vyhodí do C# (s XAML), kterému zas dobře rozumí vývojář. Designér se navíc i při 3D nemusí starat o "z" osu (třetí rozměr).


Reorganizace u Microsoftu

Občas se skutečně divím, jak jedna jediná firma dokáže s přehledem zabrat jednu stránku s tímto připomenutím událostí minulého měsíce. A přece se jí to daří. Podstupuje totiž reorganizaci, kdy se celá firma přerozdělí z mnoha dílčích částí na tři velké divize. První je Microsoft Platform Products & Services Division (šéfové Kevin Johnson a Jim Allchin), Microsoft Business Division (Jeff Raikes) a Microsoft Entertainment & Devices Division (Robbie Bach).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.