Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2005

4.10.2005, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2005
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v průběhu minulého měsíce září stalo.

Další postřehy




Korejci nejsou nadšeni z Google Earth

Google Earth je prográmek, který vám umožňuje si ze satelitu pěkně dopodrobna prohlédnou matičku Zemi. To je sice velmi pěkné, nicméně si někteří nepřejí možnost spatřit něco, co by nemělo být vidět někým, kdo by se neměl dívat.
Prvně se ozvala americká vláda, což je pochopitelné. Umíte si představit Iráčany jak sedí u internetu sázející se mezi sebou, kdo najde nejvíce vojenských pozic amerických vojáků v Iráku? Google vyhověl, a tak daná místa nelze zaostřovat či zoomovat. Z podobných důvodů si stěžuje i vláda Jižní Koreje. Ta je nyní ve válečném stavu se Severní Koreou a na Google Earth jsou k vidění vojenské základny.


Google, který 27.9 oslavil 7 let existence, hledá lidi postižené hurikánem Katrina

Na stránce www.google.com/katrina byl zprovozněn vyhledávač, který má za úkol prezentovat výsledky hledání spojené s ničivým hurikánem Katrina. Jsou zde prezentovány seznamy osob z několika veřejných databází včetně Červeného kříže. Podobný vyhledávač zajistil i Yahoo, Katrinasafe je zase dílem firem DELL a Microsoft.


Nákupní horečka: Sony PlayStation Portable

Na PSP je možno nejen hrát hry (jako na konkurenčních produktech Nintendo), ale také třeba sledovat filmy. To umožňuje displej 480×272 pixelů s 16,7 miliony barev. Váha této hračky je pouhých 280 gramů.
Zatímco v Japonsku je na trhu již 9 měsíců a v USA půl roku, do Evropy dorazila až toto září. Podle zdrojů si na ně zájemci museli vyčekat až 12-ti hodinové fronty. Cena PSP je 249€, tedy kolem 7800Kč.


Vyšla další betaverze Mozilla Firefox 1.5

8. září vyšla betaverze alternativního prohlížeče Mozilla Firefox 1.5. Tato verze má obsahovat automatické aktualizace a funkci Fastback, což je vylepšené ukládání navštívených stránek a jejich následné rychlejší loadování. V podstatě obdoba Temporary Internet Files Internet Exploreru.
Finální verze, která by měla být po betatestování snad plně odladěna, přijde na svět 28. října, tedy pokud nenastanou nečekané komplikace.


Další rozmach hudby prodávané přes internet

Apple iTunes je stále populárnější a nyní má za sebou další silnou oporu. Motorola si s prodejem hudby přes mobilní telefony již nějakou dobu hraje, Cingular Wireless je zas mobilní operátor s vysokorychlostní sítí.
V rámci nové strategie byly uvedeny nové mobilní telefony. Motorola si dále zvýší podíl (s Apple spolupracuje už přes rok), Cingular získá nějaké penízky za přenos dat a Apple prodá více skladeb. Není vyloučeno, že osloví i jiné mobilní operátory. Další vylepšení oznámily také společnosti Virgin a HMV. Obě budou nabízet měsíční paušál, za 9,99 liber máte přístup k 1,2 milionu skladeb bez možnosti přehrávání v MP3 přehrávačích, za 14,99 liber už tuto možnost dostanete. Samotná skladba stojí 79 pencí. Ceny u HMV zatím nejsou známy, ale měly by být podobné.


iPod nano nahrazuje iPod mini

Populární MP3 přehrávač Apple iPod mini bude nahrazen novějším a menším přehrávačem iPod nano. Ten bude mít rozměry pouhých 8,89×4,06×0,69cm a vážit jen 42 gramů. Nebude již vybaven pevným diskem, ale Flash pamětmi, které budou mít kapacitu 2GB nebo 4GB. Od Samsungu je totiž Apple kupuje za cenu miniaturních pevných disků. Flash paměti právě umožňují dále snížit velikost přehrávačů. 2GB verze bude za $199 (asi 6000Kč s DPH), 4GB verze potom za $249 (cca 7500Kč s DPH).

Problémem iPod nano je ale poněkud méně robustní konstrukce, kdy má displej tendenci praskat. Společnost Apple se k tomu naštěstí postavila čelem, uznala svou chybu a zdarma poškozené části vymění.


T.Sonic 510: konkurence iPodům?

Transcend Information uvedla nový MP3 přehrávač T.Sonic 510. Ten může být vybaven 512MB paměti (stříbrný) nebo 256MB (černý). Podporuje soubory MP3, WMA a WAV, umí ukládat hudbu z rádia a disponuje dalšími obvyklými "features". Ojedinělá je však možnost přehrávání textu písní na displeji, takže si můžete zpívat společně s interpretem. Kdo z vás bude lepší, záleží jen na vašem talentu.


Přehrávače Creative Zen zavirované

Přehrávače Zen Neon s 5GB paměti byly nakaženy virem Win32 Wulik.B. Už tento samotný fakt je docela zajímavý. Podstatně ho ale vylepší fakt, že tento vir rozhodně nepatří mezi nováčky v oblasti virů, protože je to už dva roky starý dědeček. Do přehrávače se musel dostat již při výrobě a jediné nebezpečí hrozí v případě připojení přehrávače k počítači a spuštění jednoho souboru ze složky Winfile.


Sharp Advanced Power Management aneb jak se šest hodin obejít bez nabíječky notebooku

Nový notebook Sharp M4000 Widenote konečně začíná splňovat to, co se po noteboocích poměrně logicky požaduje, ale co z jakýchsi prazvláštních důvodů neberou příliš vážně.
Je tím výdrž baterie. Od notebooku očekávám, že vydrží pracovat pořádně dlouho aniž bych jej musel neustále nabíjet nebo hledat elektrickou zásuvku a tahat se s metry zbytečného napájecího kabelu. Obvyklá výdrž notebooků dosahuje nedostatečných 2,5 až poměrně uspokojivých 4,5 hodiny. Novým model M4000 Widenote však nabízí až 6 hodin a to jen díky vylepšené správě spotřeby elektrické energie. Dá se lépe ovlivňovat spotřeba LCD monitoru i pevného disku, optické mechaniky a dalších součástí.

Notebook je postaven na platformě Intel Centrino s procesorem Intel Pentium M740 (1,73GHz), displej má úhlopříčku 13,3 palce a celková váha činí slušných 1,7kg. S 80GB diskem a DVD vypalovačkou by měl stát $1800 (asi 54.000Kč s DPH).


Bezdrátové repro od Logitechu

Vadí-li vám ta neuvěřitelná spleť kabelů a chcete ji ušetřit alespoň drátů k reprobednám, pak má pro vás Logitech řešení a to rovnou v provedení 5.1. Z-5450 je nová sestava, která jako první získala THX 5.1 certifikaci pro bezdrátové reproduktory.
Zvuk je přenášen vzduchem ve 2,4GHz pásmu, maximální vzdálenost činí 28 stop, což je asi 8,5 metru. Výkon sestavy činí 630W, z toho 110W poskytuje subwoofer. Nepotěší akorát cena $499,99 (asi 15000Kč s DPH). Levnější bezdrátové sestavy Z4 a Z4i budou sice pouze typu 2.1, ale za podstatně příznivější cenu $99,99 (3000Kč s DPH).


Micron uvádí nové CMOS snímače

Společnost Micron uvedla dva nové CMOS snímače. Prvním je 3 megapixelový MT9T012 určený do mobilních telefonů. Druhým je 5 megapixelový MT9P001 určený nejen do telefonů, ale i do pravých digitálních fotoaparátů. Oba jsou vyrobeny pomocí 2,2 mikronových prvků s podporou mechanické uzávěrky.


Nejrychlejší 20" LCD monitor

Benq FP202W je nejrychlejší 20" LCD monitor se svou odezvou 8ms. Jedná se o širokoúhlý displej s rozlišením 1680×1050 pixelů. Kontrast činí 600:1 a šířka monitoru (LCD panelu) je 43cm, z čehož vyplývá, že lze zobrazit dvě strany velikosti A4 vedle sebe (A4 má na šířku 21cm).
Technologie Senseye dynamicky upravuje úroveň jasu i barevnost tak, aby byl obraz vždy co nejkvalitnější. Využívá toho, že pohybující se a statické obrazy zpracovává odděleně.


"Nedívej se, píšu heslo!", "Jenže já to heslo slyším, heč!"

Toto může být zakrátko realitou. Tým kalifornské univerzity Berkeley totiž provedl zajímavou studii ohledně odchytávání zvuků klávesnice a následné reprodukce napsaných písmen. A kupodivu 10 minutová nahrávka ťukání do klávesnice byla zpátky dekódována na napsaná písmena s 96% úspěšností. Výsledek příliš nezhorší ani zvuky kanceláře, telefony a hovor lidí. Za chvíli už opravdu nebude moc bezpečno :-(


Máte PCI-Express x1 sloty a nevyužíváte je? Belkin vám pomůže

PCI-Express sloty má dnes poměrně velká část základních desek. Jenže jsou využívány pouze x16 sloty a přídavné, nejčastěji x1 a x4 sloty zejí prázdnotou. Může za to prakticky nulová nabídka karet. Firma Belkin tomu však udělala přítrž a představila několik nových přídavných karet určených právě pro sloty PCIe x1.
  • FireWire 800 a USB 2.0 PCI Express karta (F5U602) - cena $149.99
  • SATA II RAID 2-Port (1 interní/1 externí) PCI Express karta (F5U197) – cena $69.99
  • FireWire 3-Port PCI Express karta (F5U504) – cena $79.99
  • SATA II RAID 2-Port PCI Express karta (F5U251) – cena $59.99
  • USB2.0 5-Port PCI Express karta (F5U252) – cena $69.99


Palivový článek pro audiopřehrávače

Toshiba vyvinula dva prototypy palivového článku DMFC (Direct Methanol Fuel Cell). 100mW verze disponuje rozměry 23x75x10mm, vahou 78g a vystačí na 35 hodin. 300mW verze je větší, rozměry činí 60x75x10mm při váze 270g, vystačí na 60 hodin.
Oba prototypy jsou poháněny na methylalkohol. První model bude mít nádrž na 3,5ml, druhý na 10ml.


Kontrast 200000:1 už není jen snem (i když finančně pořád ano :-))

Společnost BrightSide Technologies představila 37" LCD TV s kontrastem 200000:1 (dvě stě tisíc, těch nul je skutečně pět). Rozteč bodů je 0,427mm a odezva 8ms.
Svítivost je vysokých 3000cd/m2, ale velmi vysoký kontrast zaručuje, aby černá opravdu černá byla. To mi trochu připomíná reklamy na prací prášky, kde ale bývá řeč o barvě bílé :-) Rozlišení 1920×1080 je dostatečné pro HD TV, pozorovací úhly 170° také nejsou k zahození. Tato 72kg věcička ale "žere" 1680W (ještě lépe to vypadá takto: 1,68kW!) zatímco běžné 37" LCD TV kolem 200W. Ještě hezčí je cena, která činí $49000, lidových 1,5 milionu zdaněných korun českých.


Notebook za 2500Kč?

Společnost MIT plánuje notebook za cenu $100. Ten by měl být určen rozvojovým zemím, školám v Brazílii, Číně, Egyptu, Thajsku či JARu.
Na akci se podílí Google, AMD, News Corp., RedHat a BrightStar. Aby se dala cena srazit co nejníže, je notebook vybaven jednoduchým 12" LCD displejem, který může pracovat barevně, ale i černobíle pro lepší čitelnost. Procesor od AMD má jen 500MHz, pevný disk je z Flash pamětí, takže je i odolnější, dále je vybaven čtyřmi USB porty a wifi adaptérem. Pokud dojde elektřina, je k notebooku dodávána točící klika, takže si elektřinu můžete sami vyrábět.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.