Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2006

6.10.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc září stalo.

Intel Developer Forum



Další IDF se tentokrát konalo 26.9. až 28.9. 2006 v San Franciscu. Poněvadž se jedná o poměrně velkou akci, je jí věnována samostatná kapitola.

TeraFLOP pokusný procesor

Až bilion operací za vteřinu zvládne pokusný procesor společnosti Intel. Ten obsahuje 80 jednoduchých jader s frekvencí 3,1GHz. Tato kombinace by měla zajistit tak vysoký výkon, nicméně komerční využití takových procesorů je ještě na hony vzdáleno realitě.

Ecomark: Benchmark zohledňující spotřebu

Spolu se společností Bapco vyvíjí Intel nový benchmark, který bude zároveň zohledňovat spotřebu komponent včetně přehledu nákladů na provoz. Výkonné a nepříliš úsporné procesory však mohou dostat podobné skóre jako pomalejší a úspornější procesory neboť s vyšší spotřebou dokončí úkol podstatně rychleji, vyšší spotřebu má totiž po kratší dobu.

45nm v roce 2007?

Již ve druhé polovině roku 2007 by chtěl Intel začít přecházet na 45nm proces. Procesor Conroe tak dostane označení Penryn, ve vývoji je dalších 15 procesorů vyráběných touto technologií. Testovací kousky jsou produkovány v továrně Fab D1D v Oregonu. Ve výstavbě jsou další dvě 45nm továrny, Fab 28 v Izraeli a Fab 32 v Arizoně. V roce 2008 přijdou nové čipy Nehalem, v roce 2009 se má přejít na 32nm výrobu a v roce 2010 nás čekají procesory Gesher.

Čtyřsocketové servery

Nová platforma Caneland má být vybavena čtyřmi sockety pro čtyřjádrové procesory Tigerton, přičemž každé jádro bude mít svou sběrnici. Bez integrovaného řadiče pamětí je to asi nejlepší způsob jak zajistit co nejlepší komunikaci procesoru a pamětí. K ještě lepší funkci je zde 64MB Snoop Filter cache. Pouze čtyřsocketové servery budou vybavovány FB-DIMM pamětmi, celkem bude možno osadit 256GB paměti.

Intel za úspornější UMPC

Dnes používané low-power verze procesorů Intel Pentium M a Core Solo mají stále poměrně vysokou spotřebu 5W. Intel chce do příštího roku snížit spotřebu procesorů na polovinu a jejich velikost na čtvrtinu. O rok později by se spotřeba měla dostat dokonce na desetinu dnešního stavu, tedy 0,5W, a velikost procesoru na sedminu. To by prý mělo umožnit výdrž až po dobu 7 hodin.

Intel Robson

Tato technologie vám určitě není neznámá. Na IDF Fall 2006 o ní Intel nemálo hovořil. Přestože přijde s platformou Santa Rosa, nebude podmínkou. Flash paměť bude fungovat jako odkládací paměť pevného disku, přičemž bude mít dvojí použití. Windows ReadyDrive slouží právě jako cache disku, nahrávají se zde často spouštěné aplikace včetně operačního systému, čímž se zrychluje do budoucna jejich start. Windows ReadyBoost funguje podobně, jen zde nahrazuje swapovací část disku, jinak také řečeno se rozšiřuje paměť RAM o kapacitu paměti flash. Ta je sice podstatně pomalejší než RAM, nicméně přístupové doby jsou u flash pamětí lepší než u pevných disků. Lze takto využít externí flash paměti.

DDR3 paměti s chipsetem Intel Bearlake

V polovině roku 2007 by se měl objevit nový chipset Intel "Bearlake", který bude podporovat 1333MHz FSB a paměti DDR3. Na IDF byly demonstrovány dvě sestavy s touto sadou, na jedné běžel Quake 4, na druhé Doom 3. Sestavy byly vybaveny DDR3-1066 moduly s časováním CL7, ale v budoucnu by se měly objevit i DDR3-1333 paměti, které by umožnily synchronní práci sběrnice CPU a pamětí.

Intel Geneseo: AMD Torrenza má konkurenci

AMD nedávno přišlo se svou vizí Torrenza, kde deska s větším počtem socketů pro procesory AMD Opteron může být osazena rovněž koprocesory jiných výrobců. Poněvadž Intel nechce jít cestou sběrnice Hyper-Transport a zavádění vlastní sběrnice by se nejspíš nesetkalo s úspěchem, chce stavět na příští generaci PCI-Express sběrnice. Specifikace, na které pracuje společně s IBM, by měla být hotova za rok až rok a půl.

Intel Santa Rosa, nová mobilní platforma na obzoru

Na počátku příštího roku se objeví nástupce dnešní mobilní platformy Napa64, ponese jméno Santa Rosa. Stále bude obsahovat 65nm procesor Merom, nově však dostane 800MHz FSB. Novinkou bude také spořící technologie, která bude snižovat nejen násobič, ale také takt sběrnice. Aby toho nebylo málo, při nepotřebě výkonu se celá cache nahraje do paměti RAM a cache se vypne. Chipsetem bude Intel 965 "Crestline", který přinese výkonnější integrovanou grafiku Intel GMA X3000. Nová platforma by měla také využívat novou technologii Intel Robson, o níž již byla řeč. Bezdrát tentokrát bude typu 802.11n "Kedron", tedy ještě neschválená specifikace.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.