Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2006

6.10.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc září stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Vydána Vista Release Candidate 1

Jen pár dní po vypuštění verze 5536 byla vydána další betaverze, označená jako RC1. Tedy už téměř kompletní systém. K dispozici je v 32-bitové i 64-bitové verzi. Nyní se prý pracuje jen na dalším zvýšení kvality a kompatibility operačního systému.
Rovněž byly zveřejněny ceny tohoto operačního systému, $199/$99,95 (nový/upgrade) zaplatíte za verzi Home Basic, $239/$159 za Home Premium, $299/$199 za Business a $399/$259 za Premium.

Windows Media Player 11 Beta 2

Nedlouho poté byla vydána již druhá betaverze přehrávače Windows Media Player 11. Hlavními lákadly má být vyšší výkon, služba Windows Media Connect (usnadňuje přenášení obsahu mezi PC a televizí, DVD rekordérem či set-top boxem) a samozřejmě oprava nalezených chyb.

Windows Media DRM opět překonáno

FairUse4WM je název aplikace, která dokáže překonat DRM ochranu a konvertovat chráněné soubory na nezakódované. Microsoft sice hodně rychle přispěchal s patchem, ten byl ale tou samou aplikací záhy opět překonán. Stále je však krátká na formát Windows Media 9 a nefunguje na Windows XP Media Center Edition 2005 UR2.

Microsoft má svůj vlastní vyhledávač Live.com

Jako konkurenci známým vyhledávačům Google a Yahoo uvedl Microsoft svůj Windows Live Search, který je dostupný na adrese www.live.com. Zatím je služba spíše ve stádiu zkušebního provozu, ne vše je 100% funkční.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.