Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2006

6.10.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc září stalo.

Další postřehy



Samsung chce nabízet MP3 ke stažení

Slavný Apple iTunes očividně nedá spát ani Microsoftu ani dalším společnostem, které představují jak MP3 přehrávače, tak i systémy ke stahování skladeb. K nim by se ke konci roku mohla připojit společnost Samsung. Ze začátku by se služba měla rozběhnout v Anglii, Německu a Francii, později i do jiných částí Evropy a do Asie. O USA se zatím pouze uvažuje, iTunes zde má velmi silnou pozici, kterou by bylo velmi těžké ohrozit.

Sandisku byly zabaveny MP3 přehrávače

Patent na algoritmus komprese MP3 vlastní italská společnost Sisvel. Mezi Sandiskem a touto společností zuří boje ohledně tohoto patentu, soudy v Německu i Itálii však daly zapravdu italské společnosti. Celá kauza vyústila v zabavení MP3 přehrávačů společnosti Sandisk na výstavě IFA v Berlíně. Na další průběh si budeme muset počkat.

Bezdrátové HDMI

TZero Technologies a Analog Devices se spojily a navrhly standard bezdrátového HDMI. Čip TZ7000 od TZero využívá širokopásmové technologie na níž bude založen i bezdrátový nástupce USB. Přenosová rychlost je zatím až 500Mbit/s a to při velmi vysoké spolehlivosti. Signál je totiž velmi odolný proti rušení a v průměru byl dosažen méně než jeden ztracený či poškozený paket na 100 milionů. Nyní se společnosti snaží prototyp zmenšit, protože jeho velikost je zatím překážkou využití v plochých televizích, projektorech a podobně.

Sony Playstation 3 v Evropě odložen na březen

Kvůli nedostatku modrých laserových diod používaných v BluRay mechanikách je odložen začátek prodeje herní konzole Sony Playstation 3 v Evropě, Africe, Austrálii a Asii (vyjma Japonska) na březen 2007. BluRay mechanik je prostě velký nedostatek. Společnost však uvede konzole v USA a Japonsku včas, tedy v listopadu

Nový superpočítač IBM

"RoadRunner", to je název nového superpočítače společnosti IBM. Ten se bude skládat z procesorů AMD Opteron a stejného počtu procesorů IBM Cell. Má být určen pro národní laboratoř v Los Alamos. Jeho cena bude asi 35 milionů dolarů. Výkon by měl být jeden petaflop.
Procesory Cell jsou použity z toho důvodu, že konvenční x86 procesory mají mizerný poměr výkonu a spotřeby. Alespoň to tvrdí vedoucí technologický úředník ClearSpeed Technologies a musíme mu dát za pravdu. Karty ClearSpeed mají asi desetkrát vyšší výkon než nejvýkonnější jednojádrový procesor a přitom asi pětinovou spotřebu.

Hardwarová akcelerace AI her

AIseek slibuje, že na trh uvede karty, jež budou akcelerovat AI postav. Procesor Intia tak převezme práci CPU a tu navíc zvládne 100x až 200x rychleji. Výsledkem mají být plná města inteligentních bytostí, ve střílečkách už nebudou "dementní" protivníci. Zatím není jasné, zda a kdy se karta dostane do prodeje, kolik bude stát ani jak to bude s její podporou ze strany vývojářů.

Apple vylepšuje počítače Mac

Nové iMacy budou k dispozici nově i ve 24" provedení, čímž rozšíří nabídku dosavadních 17" a 20" modelů. Rozlišení obrazovky vzrostlo na 1920×1200 pixelů, jako grafická karta je dodávána GeForce 7300GT.
Mac Mini má procesory Intel Core Duo na frekvenci 1,66GHz nebo 1,83GHz. K dispozici je disk o kapacitě 80GB, 120GB nebo 160GB, verze s pomalejším procesorem mohou mít i 60GB disk.

Bigfoot Networks KillerNIC M1 síťová karta

Jestli jste náruživí hráči počítačových on-line her, na LAN párty se těšíte malé dítě na Vánoce, pak možná využijete novou síťovou kartu společnosti Bigfoot Networks. Ta obsahuje 400MHz procesor a 64MB PC-2100 DDR paměti. Cílem je snížit ping na minimum, ovšem v praxi přínos asi nebude takový, aby ospravedlnil cenu $280.

Docking station pro iPod jako monitor? ViewSonic ViewDock

Nový LCD monitor ViewSonic ViewDock se dodává v úhlopříčkách 19" a 22". Měl by sloužit nejen jako klasický LCD monitor, ale také jako dokovací stanice pro přehrávače iPod. Přímo z iPod může přehrávat video a zobrazit jej. Na monitoru je ještě čtečka 8in1 a čtyři USB porty.

iPody vylepšeny

Apple neusíná na vavřínech a tak inovuje své přehrávače iPod. Ty mají teď o 60% jasnější displej, dokáží přehrávat video o délce až 3,5 hodiny (doposud 2 hodiny) a kapacita se zvětšila až na 80GB. iPod Nano dostal celohliníkový odolnější obal. Inovovaná byla rovněž nabíječka. Miniaturní iPod Shuffle pak také dostal kovový kryt. Nový software odstraňuje pauzy mezi skladbami, zahrnuje vyhledávání a přináší hry.

V Číně soudí počítače

Velmi zajímavá zpráva. Vzhledem ke značné zkorumpovanosti čínských soudců se rozhodli nechat rozhodovat počítače. Zjednodušeně řečeno nacvakali do databáze zatím spáchané zločiny, tresty a čínské právo a nyní jen zadají prohřešek, a na obrazovce se objeví trest. Mrazivé, co říkáte?

JVC s "dýchajícími" reproduktory

JVC vyvinula nový typ reproduktoru přesněji nazvaný jako „pulzující kulatý reproduktor“. Ten je složen z jedenácti pětiúhelníkových membrán, které vysílají zvuk do všech směrů. Otázkou je, jak kvalitní zvuk opravdu bude a zda se tyto reproduktory opravdu v roce 2007 objeví.

Vybuchující baterie ještě neřekly své poslední slovo

Nejen Apple a Dell stáhly miliony vadných baterií Sony, společnost Toshiba se odhodlala ke stejnému kroku, i když zde to bylo pouze 340 tisíc kusů. A rozhodně udělala dobře, protože další výbuch baterie se odehrál přímo ve výzkumném centru Silicon Valley společnosti Yahoo v Santa Clara.
Sony po trochu delší době uznalo svou chybu a začalo s výměnou baterií, i když ne v plné výši. Nicméně alespoň že tak.

3D televize a kina v blízké budoucnosti?

Během 10 20 let bychom se měli setkat s holografickými 3D televizemi. Technologie už sice jsou na světě, ale je nutné je dovést do zdárného konce a pořádně odladit všechny chybičky, což bude nějakou dobu trvat.

Limux - Linux in Munich v provozu

Po třech letech plánování a jednoletém odkladu byla spuštěna akce Limux, neboli přechod počítačů z platformy Windows na Linux. Zatím na Linuxu jede 100 z celkových 14000 počítačů, ve výsledku v roce 2008 bude výrazná většina těchto počítačů běžet právě na Linuxu, jen menšina zůstane na Windows.

Antibakteriální myš Iogear

Iogear Germ Free Wireless Laser Mouse je název nové myši, která se může pochlubit speciálním antibakteriálním povrchem, který ji předurčuje například do internetových kaváren nebo knihoven. Oxidu titaničitý (TiO2), stříbrné nanočástečky, ultrafialové světlo a teplota zničí 99% všech bakterií.

Sharp vyvinul LCD televizi, která dokáže zobrazit tři obrazy najednou

Asi víte, že pokud se díváte na LCD panel z velkého úhlu, nevidíte tak pěkný obraz jako ten, co se dívá zepředu, což není zrovna žádoucí. Sharp se však pokusil vytvořit něco podobného úmyslně, jeho nové LCD umí zobrazovat tři programy v závislosti na úhlu, ze kterého se na něj díváte. Ideálním využitím jsou například reklamní účely.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.