Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za září 2009

7.10.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za září 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc září stalo.

22" monitor ViewSonic pro NVIDIA 3D Vision


Nový monitor ViewSonic VX2268wm má 22" úhlopříčku a rozlišení 1680×1050 pixelů. Patří do řady FuHzion a díky 120Hz frekvenci obnovování obrazu je určen i pro novou technologii NVIDIA 3D Vision. Kontrast činí 1000:1 (dynamický 20000:1). Podporuje vstupy DVI-D a D-Sub, má dva 2W reproduktory. Cena činí €319.


AMD představuje ATI Eyefinity


U nových grafických karet AMD s podporou DirectX 11 se objeví i technologie ATI Eyefinity. Ta dovolí posílat grafický výstup rovnou na 6 monitorů najednou. Tím se může značně vylepšit plocha pro hry i pro jiné využití. AMD dokonce prezentovalo čtveřici karet v jednom počítači, což zvládá poslat obraz na 24 monitorů najednou. Pro toto využití jsou důležité velmi tenké okraje použitých panelů. Na monitorech s ultratenkými okraji nyní pracuje např. společnost Samsung.


802.11n konečně oficiální


Vývoj nového bezdrátového standardu 802.11n trval dlouhých sedm let a teprve nyní je oficiálně certifikován, přestože zařízení jej podporující se prodávají již nějaký ten pátek. Nová verze nabízí lepší rychlost i dosah. Protože podporuje MIMO (Multiple Input Multiple Output), budou mít nové routery často několik antén. Maximální teoretické maximum je 300 MB/s.


Sapphire uvádí nové zdroje PurePSU


Společnost Sapphire rozšiřuje portfolio svých výrobků o nové zdroje řady PurePSU. Ty mají certifikaci 80Plus a dosahují až 91% účinnosti. Jsou zde čtyři PCIe konektory 6+2 a 135mm ventilátor, který se při 25°C otáčí jen 450krát za minutu. Výrobce chce nabízet verze s 625 W, 950 W, 1050 W a dokonce i 1250 W.


Stereoskopické notebooky na obzoru


Acer, HP, Dell, Lenovo i Sony se poohlížejí po technologii stereoskopického obrazu, která by se dala použít u notebooků. Spolupracují se společností Wistron (Acer spolupracuje s DDD) a mohli bychom se tak této technologie dočkat u high-end a herních notebooků. Vzhledem k tomu, že se o technologii začínají zajímat i další firmy, je pravděpodobné, že se zajistí i potřebná hardwarová podpora.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.