Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přestane Intel definitivně používat FB-DIMM paměti?

7.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Přestane Intel definitivně používat FB-DIMM paměti?
FB-DIMM paměti ve své době vypadaly jako revoluční nápad (stejně jako RIMM paměti). Již v počátcích Intel poznal, že v původní podobě nebude paměti nikdo chtít. Vytvořil proto pouze změněné verze klasických DIMM pamětí, které dostaly navíc...
FB-DIMM paměti ve své době vypadaly jako revoluční nápad (stejně jako RIMM paměti). Již v počátcích Intel poznal, že v původní podobě nebude paměti nikdo chtít. Vytvořil proto pouze změněné verze klasických DIMM pamětí, které dostaly navíc AMB čip pro sériovou komunikaci. Ani to však nestačilo, jelikož kvůli vyššímu výkonu a kapacitě paměti spotřebují více elektřiny a stojí o mnoho více než klasické DIMM paměti. Na veřejnost se taky dostaly již dlouho očekávané (i když oficiálně nepotvrzené spekulace, že přicházející dvouprocesorová čipová sada série 5100 (San Clemente) již bude používat klasické RDIMM (registered DIMM) paměti.



V oblastí serverů, kde se vždy za výkon platilo, přechod nemusí nutně v blízké době nastat (obzvláště když nová generace DDR2-800 FB-DIMM pamětí pracuje se sníženým napětím a tedy i spotřebou), u osobních počítačů však nastane určitě, což potvrdil i sám Intel. Řeč je o dvouprocesorové platformě V8 (Skulltrail), která byla speciálně navržena jako odpověď na platformu Quad FX od AMD (dva procesory Athlon 64 X2 6000+ se již na úroveň některých Core 2 Duo procesorů dokážou „vyškrábnout“). Velká většina i těch bohatších hráčů totiž stále není tak majetná, aby si pořídila high-end desku se dvěma procesory a k tomu velkokapacitní FB-DIMM paměti. Nebyl by to však Intel, kdyby nepřešel rovnou na paměti DIMM DDR3, které si cenově (alespoň nyní) s FB-DIMM v ničem nezadají. Jisté však je, že s přechodem na RDIMM či DIMM by nejvíce utrpěli výrobci těchto pamětí. Podej serverů Sunu, který také FB-DIMM používá, totiž zdaleka není tak vysoký, aby zajistil dostatečný odbyt.

Zdroj: Fudzilla