Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází konec praktického overclockingu procesorů?

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Přichází konec praktického overclockingu procesorů?
Pryč jsou doby, kdy jsme si mohli koupit 300MHz procesor a snadno mu přidat dalších 150 MHz, čili celou polovinu taktu. Dnes je něco takového možné leda s využitím tekutého dusíku a rozhodně to nevypadá, že by mohlo být lépe.
Samozřejmě lépe pro overclockery nebo prostě pro zákazníky, kteří očekávají, že mohou přetaktováním získat podstatný výkon navíc, a to zvláště v případě procesorů. Tento trend je přitom už dobře sledovatelný několik let a v poslední době ještě zesílil, a to zvláště nyní po nástupu procesorů Ryzen 3000. Ostatně firmy už dlouho varují, že od stále pokročilejších procesů už nelze očekávat, že budou trhat rekordy v taktech a vedle toho tu jsou stále více využívané turbofrekvence, které i nepřetaktované procesory ženou na hranice jejich možností.
 
To vše podporuje i nejnovější nabídka prodejce Silicon Lottery dělající službu lidem, kteří sami svou křemíkovou loterii hrát nechtějí. Prodává jim tak pečlivě vybrané a otestované procesory, u nichž zaručuje, že budou fungovat na určitém taktu a při určitém napětí. Za ty nejlepší kousky si zákazník samozřejmě připlatí. Zde je aktuální nabídka v případě nejvýkonnějších procesorů Ryzen: 
 
 
Jak se dalo očekávat, nabídka je to velice chabá. Jde pochopitelně o takt všech jader v zátěži a my můžeme vidět, že rozdíl mezi nejslabším a nejlepším procesorem je jen 100 až 200 MHz, a to s odpovídajícím nárůstem napájecího napětí. Ve skutečnosti může onen Ryzen 9 3900X, u nějž je zaručen takt 4 GHz na 1,2 V, klidně pracovat na oněch 4,2 GHz při 1,25 V. Jestli ale chceme jistotu, pak si za ni zaplatíme, a to 75% ceny navíc.
 
Ano, pokud se někomu bude hodit každý MHz a cena jej v podstatě nezajímá, pro toho může být taková nabídka výhodná. Pro všechny ostatní je to nesmysl, který navíc ukazuje, že běžný zákazník kupující nový Ryzen může na taktování klidně rezignovat. 
 
Silicon Lottery ale přesto uvádí, že poptávka po procesorech Ryzen 3000 je vysoká, a tak s nabídkou testovaných kusů, které zvládnou vyšší takty, bude pokračovat bez ohledu na to, o jaké takty jde. Dále tento prodejce píše, že AMD udělalo fantastický kus práce s ohledem na optimalizaci taktů a že tento trend bude prostě znamenat, že pro Silicon Lottery či podobné prodejce v budoucnu už nebude místo.
 
A v podstatě to také znamená konec přetaktovávání procesorů, tedy na základě toho, jak vypadá aktuální situace. Pro AMD 7nm proces nepřinesl o moc vyšší takty a Intel se snaží mačkat ze 14nm procesu maximum, což prostě znamená, že moc prostoru pro domácí taktování už nezbývá. A jestli máme procesor provozovat na 4 GHz, nebo 4,2 GHz, to už dělá jen 5% nárůst frekvence za cenu vyšší spotřeby i potřeby chlazení a potenciální nestability. Čili jestli se něco zásadně nezmění, overclocking už zůstane jen na parádu a pro honění rekordů.
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.