Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přijdou Ryzen 3000 a Navi už v červenci, nebo mnohem později?

17.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Přijdou Ryzen 3000 a Navi  už v červenci, nebo mnohem později?
AMD dříve udávalo, že procesory Ryzen 3000 budou vypuštěny na trh v polovině roku, přičemž nyní se udává třetí kvartál, a my jsme tak uvažovali o jeho začátku. Zveřejněný program pro srpnovou akci HotChips ale vyvolává otázky.
Zrovna včera nám AMD nabídlo nejnovější roadmap, která vypadá takto. A my si ji můžeme srovnat s tím, co AMD vypustilo do světa v březnu. 
 
 
Jde o následující roadmap, kde jednak ještě narazíme na procesory Threadripper, které z plánů AMD pro tento rok zmizely a pak tu máme zmínku, že Ryzen 3000 dorazí v polovině roku. To rozhodně vypadá lépe, než třetí kvartál, který může znamenat vypuštění procesorů na trh až v září. Na druhou stranu máme už potvrzeno, že do této doby přijdou také Navi, což AMD dříve neslibovalo. 
 
 
Co se ale dozvídáme nového? Jde o keynote Dr. Lisy Su plánovaný na 19. srpna, kdy proběhne v Palo Alto akce Hot Chips. Lisa Su si vybrala pro svou prezentaci název ‘Delivering the Future of High-Performance Computing with System, Software and Silicon Co-Optimization’, což nám moc neřekne. 
 
Pak tu ale budou také doprovodné akce o Zen 2 a Navi, přičemž my se dočteme, že "AMD poskytne podrobný pohled na příští generaci 7nm architektury Zen 2, která bude nasazena ve 3. generaci desktopových procesorů Ryzen a 2. generaci serverových procesorů EPYC". Otázka je, zda to máme z hlediska času chápat z dnešního pohledu, nebo to snad znamená, že ještě 19. srpna procesory Ryzen 3000 a nové EPYC ještě budou čekat na své vypuštění na trh. 
 
Co se týče grafické generace Navi, její prezentace se chystá na 20. srpna a AMD slibuje pohled na její architekturu a 7nm technologii obecně. Jak to všechno bude, to se pravděpodobně už za 10 dní díky keynote Lisy Su před Computexem. 
 
A o čem konkrétním bude CEO firmy AMD mluvit ve své výše zmíněné prezentaci na Hot Chips? Budou to obecně grafické technologie, jejichž význam roste v mnoha odvětvích, ale na druhou stranu je stále více zřejmé, že nové výrobní technologie už nedokáží zajistit takový pokrok, na nějž jsme byli dosud zvyklí. Lisa Su tak představí nové techniky pro tvorbu příštích architektur, návrhů křemíkových čipů a nového softwaru, takže její prezentace bude jistě velice zajímavá. 
 
 
Neméně zajímavá by pak měla být i prezentace Dr. Philipa Wonga z TSMC, který svým způsobem na Lisu Su naváže a rozpovídá se o tom, co nastane, až nebude možné dále zmenšovat tranzistory a zda vůbec bude možné dále zmenšovat procesy na 3 nm, 2 nm, 1,4 nm či dokonce i méně než 1 nm. Podá přehled o tom, co se ještě stále chystá, ovšem s tím ohledem, že cesta vývoje už dávno není přímá a zapotřebí budou nová pojetí architektur. 
 
Zdroj: HotChips


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.