Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příkazová řádka ve W10 ustupuje PowerShellu

22.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Příkazová řádka ve W10 ustupuje PowerShellu
Klasická příkazová řádka cmd.exe se pomalu chystá postoupit své místo PowerShellu. Právě to se již stalo v novém sestavení Windows 10 pro Insidery, čili konkrétně ve Windows 10 Insider Preview Build 14971.
Pokud nyní ve Windows 10, které jsou určeny pro široký trh, stisknete kombinaci kláves Windows + X, objeví se v nabídce klasická příkazová řádka, čili program cmd.exe. Nové sestavení Windows 10 Insider Preview Build 14971 ale už to má jinak a otevře přímo PowerShell, což na první pohled poznáte už díky tomu, že ten má modré a ne černé pozadí. Stejné to bude i v případě, že do řádky pro vyhledávání zadáte písmena cmd, po nichž systém nově také nabídne PowerShell. Ten přímo čekal dlouho na to, aby klasickou příkazovou řádku nahradil, však právě minulý týden už v Redmondu mohli oslavit jeho 10 let existence.





PowerShell je v podstatě příkazová řádka spojená s Průzkumníkem souborů (File Explorer), z jehož menu Soubor jej také můžeme přímo spustit. Pokud by ale snad někomu nevyhovovalo, že Microsoft uvolnil cestu PowerShellu, může si to vrátit do původní podoby. Už nyní se tato volba nachází v Nastavení > Přizpůsobení > Hlavní panel, kde je ale ve výchozím nastavení vypnutá.

Na PowerShell můžeme hledět jako na značně vylepšenou příkazovou řádku. Založen je na .NET, nabízí mimo jiné skriptovací jazyk, rozsáhlou nápovědu (get-help), možnost provádět administraci lokálního i vzdáleného systému, a to včetně správy vzdálených linuxových systémů nebo různých síťových zařízení. Stojí také za zmínku, že PowerShell byl původně určen pouze pro Windows, ale od letošního srpna je z něj multiplatformní shell spadající pod open-source.

Vedle toho nové sestavení 14971 pro PC umožňuje, abychom si mohli v Microsoft Edge prohlédnout nechráněné soubory ePUB (e-knihy), pak je tu také už Paint 3D Preview, čili přepracované Malování se snadnou tvorbou 3D objektů. A abychom snad nevychladli, tak nám Microsoft připravil také verzi 2.0 aplikace Get Office, takže se můžeme připravit na další snahy o udání tohoto kancelářského balíku.

Zdroj: Hexus.net