Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Velmi negativní odezva na zavádějící testy společnosti Principled Technologies znevýhodňující procesory AMD Ryzen přinutila testery sypat si popel na hlavu a přijít s novými výsledky. Stále ale nejsou bezchybné.
honza1616 (3699) | 13.10.201823:29
já zase nechápu co si ti idioti stěžují pořád okolo použitých chladičů, Intel měl NH­-U14S pro TDP 105W ­(CPU papírové TDP 95W­)
a Ryzen 2700x tuším že dodávaný Wraith Prism LED jeho TDP jsem nedohledal ale musí být odpovídající CPU papírovému TDP jinak by ho k tomu nedávali ­(CPU papírové TDP 105W­)
tak nevím na co si pořád kdo stěžuje, až bude na Intelu noctua u9b, nebo nějaký jiný masivní chladič či snad 2 věžový tak potom si stěžujte, ale stěžovat si na rozdíl +­/­- 5W TDP je asi jaksi mimo
Odpovědět2  13
SpaceExplo (240) | 14.10.201810:15
Ta Noctua ma napsanej rating dle socketu, treba pro LGA2066 umi az ­"165W & OC­" , viz zde https:­/­/noctua.at­/en­/tdp­-guide
Odpovědět4  0
rehn (50) | 14.10.201816:39
vzdycky se smeju lidem, kteri zacinaji tim, ze ostatni jsou idioti. protoze se rychle muze stat, ze po sdeleni obsahu svoji myslenky je ten dotycny pak sam za tuplovaneho idiota.

Noctua lze osadit na vsechny mozne sockety, takze nevidim duvode v ramci objektivity testu tam dat stejny. Z vasi logiky mi nakonec vypliva jedna otazka? Proc tedy nepouzili boxovy chladic i Intelu? nezvlada snad uchladit svuj vlastni procesor? Clovek ktery neco kritizuje by si mel alespon vzdy pri vysloveni kritiky vnitrne overit ze ta kritika nelze pouzit stejne tak i reciprocne
Odpovědět3  2
SpaceExplo (240) | 13.10.201816:34
... u Creaters Mode by se dal ­(mozna­) vysvetlit prave tim boxovanym chladicem ­- pokud by hra­/benchmark vyuzival­/a vsechny jadra, tak pri 8 aktivnich ­(CM­) mel CPU vic topit, nez pri 4 aktivnich ­(GM­) ­- a s tim boxovanym chladicem by tedy mohlo dochazet k propadum frekvenci na jadrech v dusledku teplot.
Ale aby se to potvrdilo, muselo by se to otestovat ­-> nemate jeste v redakci nejakej Ryzen 7 s deskou a box chladicem? Teoreticky by pro potvrzeni teto teorie, tedy rozdilu vykonu v CM a GM ve prospech GM v nekterych hrach­/benchmarcich, stacil i 1800­/X nebo 1700­(X­).
Odpovědět7  1
asip80 (1175) | 13.10.201820:10
vtipna vymluva
"a v rámci konzistence testů ho ponechali i na Ryzenech­"

tak tedy v ramci konzistence meli deaktivovat polovinu jader i u Intel CPU ;­)
Odpovědět12  1
SpaceExplo (240) | 13.10.201821:41
Ja porad jeste nevim, jak se k tomu postavit.

Ta firma ma s testovanim na zakazku ­(obecne­) evidentne zkusenosti a jsem presvedcen, ze je ve svem oboru fakt dobra. To, jak podrobne popsali metodiku testovani vcetne ­"je mozne, ze aplikace a nastaveni mohla byt optimalizovana pro CPU Intel­", mi to nepripada, ze by se chteli nejak zasadne ­"vymlouvat­". Navic, dodane vysledky jsou vzhledem k popsanym podminkam zcela spravne a korektne ­- jen to proste neodpovida realite.

AMD umoznuje ve svem Ryzen Master nastavit ­"Game mode­" i na none­-Threadripper CPU ­- takze pokud jsi ­"slepej testovac­", kterej jede podle protokolu ­(a u dvou AMD CPU to nastavis, neni duvod to nenastavit u tretiho­) tak neresis co to udela, proste to nastavis, zmeris a reportujes vysledek.

Rika se, ze spravnej tester je takovej, kterej testuje ­"black box­" ­- a logicky, aby se dosahlo ­"realnych­" vysledku, musi byt testovaci metodika odpovidat ­"realu­".

Tak si rikam, jakej by mohl byt rozdil mezi velkou marketingovou kampani na novou radu CPU oproti zadani testovani vcetne testovaci metodiky ­"cizi­" firme a pak ty ­"vysledky­" uverejnit v okamziku, kdy kazdyho zajima, jak moc je ten novej CPU vykonej. Protoze, z pohledu vykonu 9900K vs 9700K vs 8700K je ten report ­(si myslim­) docela realnej.
Odpovědět1  5
wrah666 (6205) | 13.10.201822:20
Deaktivace části jader by se ­(možná­) opravdu dala vysvětlit slepým následováním ­"stejných podmínek­". Ale to dost nesedí k podstatně níž taktovaným pamětem, natož k rozdílu v použitém chladiči. Dle ­"férovosti­" testu se až divím, že na Intel použili ­"jen­" Noctuu a ne třeba tekutý dusík.
Odpovědět10  1
SpaceExplo (240) | 13.10.201823:29
Pokud se nemylim, tak pameti mel niz ­(frekvenci­) taktovany Intel.

A co se chladice tyce ­- zatimco Ryzen 7 se prodava s Wraith chladicem, ostatni se prodavaji bez. Navic, v te metodice je jasne napsany, ze ten test mohl byt ­"optimalizovan­" pro Intel, takze i ty pouzite chladice jsou vlastne ­"v poradku­".

CEO ­(nebo zakladel nebo kdo­) Principle Technologies v rozhovoru rekl, ze pokud nekde udelali nejakou chybu, tak ze to pretestuji. To udelali ­(vcetne testu CM na Threadripperech­) a vysledky dodali. Kdyz se to veme kolem a kolem, tak je vlastne vsechno v poradku. Fakt, ze to neodpovida tomu, jak je ten hardware uzivateli realne pouzivan, vlastne neni az tak podstatnej.

Cela ­"bench­-gate­" se dostala i treba na novinky.cz ­(mainstream u nas­) a yahoo ­(co jsem narychlo dohledal­) ­- takze to vlastne klidne muze byt ­"zasterkova marketingova kampan­" pro uvedeni Core 9th Gen.

Ja fakt nevim. Treba Linus Sebastian ­(z Linus Tech Tips­) rekl, ze nejlepsi by bylo ten report uplne ignorovat ­(a to jsou jeho videa Intelem sponzorovana doooost casto­).
Odpovědět2  7
Rafan (344) | 14.10.201811:45
Blbost Kdybych se měl držet vaší demagogie, tak AMD dodává CPU s chladičem a Intel bez chladiče.Tak že by ten Intel měli testovat bez chladiče. Pokud jde o paměti, tak frekvence je důležitá ale časování také. navíc AMD zcela jasně udává, že osazením všech čtyř bank dojde přepnutí pamětí na konzervativní frekvence a proto AMD doporučuje, pokud požadavek na velikost RAM jde pokrýt dvěma moduly pamětí tak se toho držet. Proto výrobci dávají k svému produktu manuál, aby byl produkt používán co nejoptimálněji.
Odpovědět3  1
ZipX (191) | 14.10.20181:21
alebo namiesto Nocty nejaký chiller :D
Odpovědět1  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.