Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Principled Technologies se snaží obhájit své kritizované testování Core i9-9900K

11.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Principled Technologies se snaží obhájit své kritizované testování Core i9-9900K
Po Intelu se ozvala také společnost Principled Technologies, vlastní autor testů, v nichž byl Ryzen 7 proti Core i9 tak moc znevýhodněn. Snaží se nám osvětlit a obhájit své nastavení testů, takže se držte, tohle bude legrace. 
Firma se v první řadě snaží poukázat na to, že má za sebou 16 let testování produktů pro různé společnosti, a to často i rivaly jako právě Intel a AMD, Microsoft a Google, Dell a HP, atd. Tito klienti prý věří technickým znalostem zaměstnanců Principled Technologies a nyní by se chtělo říci, že pro AMD to asi tak už úplně neplatí, ale nechme obhajobu plynout. 
 
nezávislé testy (modré) vs. testy Principled Technologies (žluté) vs. 2700X v Game Mode
 
V druhé řadě nejmenovaný pisatel kategoricky odmítá, že by byly dané testy prováděny s nečestnými úmysly a pokračuje s tím, že pro ně bylo vytvořeno celkem 16 počítačových systémů, které používaly stejné komponenty až na desky, procesory a jejich chladiče. 
 
Po asi vícenásobném upozornění na transparentnost/nezávislost/pravdivost testů už přichází samotná obhajoba a jako první přichází na řadu Game Mode zvolený na procesoru AMD Ryzen 7 2700X. Ten byl prvý na základě doporučení firmy AMD zapnut při testování prvních procesorů AMD, což byly Threadrippery a poté byl pro testy Ryzen 7 ponechán pro "účely zachování konzistence". Nyní se už prý provádí nové testy v obvyklém režimu pro tyto procesory a budou do zprávy doplněny. 
 
Co se týče použití čtyř modulů pamětí, ty byly zvoleny také pro využití plného potenciálu procesorů Threadripper a také Core i9 X-Series, přičemž opět konzistence testů přinutila firmu využít opět to samé i na Ryzen 7. A pak tu máme ještě jedno téma, kterému jsme se ani nevěnovali, a sice chladiče. Model Wraith Prism byl na Ryzen 7 2700X využit namísto NH-U14S v případě Intelu proto, že "AMD uvedlo, že to je dobrý chladič" a neprovádělo se žádné přetaktování. 
 
Dále nám firma v tiskovce znovu vypisuje nastavení pamětí na různých platformách, takže jen opakuje to, co uvedla už v poznámkách k testu. Čili to můžeme přeskočit a věnovat se odpovědi na námitky proti rozlišení. 
 
Full HD bylo zvoleno proto, aby se testovala především CPU a dle Steam Hardware Survey je toto nejčastější rozlišení. I proto byly hry nastaveny na vysoké, nikoliv nejvyšší detaily. Nakonec nás firma ubezpečila, že pokud s novými testy naměří něco jiného, určitě se ozve a že si je jistá svou metodologií a uváděnými výsledky. Potřebuje to komentář? Asi ano. 
 
 
Pokud jde o rozlišení, pak Full HD je vskutku na místě, aby se ukázaly rozdíly co nejlépe. Jedním dechem je ale třeba říci, že se testoval hi-end a v takovém případě by pro firmu s tak dobrým přístupem k testovacímu hardwaru mělo být samozřejmé testovat i v Ultra HD.
 
Pak tu máme téma chladičů. Pokud se Principled tak moc ohánějí zachováním konzistence testů, pak by mělo být rovněž samozřejmé, aby se Noctua NH-U14S využila i na Ryzenu 7 jako na procesoru se zcela srovnatelným TDP, jaké má nové Core i9. 
 
Nastavení pamětí a hlavně využití čtyř modulů na všech platformách už kupodivu do představ firmy Principled Technologes o konzistenci testů spadalo, i když zde by se to i dalo omluvit tím, že testující chtěl zajistit, aby všechny platformy měly k dispozici stejnou kapacitu paměti. To ale nemá nic společného s tím, jaké časování bylo Ryzenu 7 dopřáno a tomu se v odpovědi už pisatel nevěnuje. 
 
Na závěr jsme si nechali onen Game Mode na Ryzen 7, z čehož by si jeden už samotným kroucením vyvrátil hlavu. Na jedné straně tu máme fakt, že pro Threadripper AMD toto nastavení doporučuje, což je pravda. Opět konzistence testů ale prý zajistila zapnutí stejného režimu na Ryzen 7, ačkoliv AMD mluví o tom, že Game Mode je právě pouze pro Threadrippery a upozorňuje, že sníží počet jader na polovinu. Ale kdo by si toho měl všimnout, když je to napsáno tak podivně zvýrazněným žlutým fontem. Jinými slovy, nachytali jste nás na švestkách, tak my holt přijdeme s novými testy, no. Ale svým znalostem, zkušenostem a metodologii jinak věříme, to zase ano.