Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští týden se má představit 10dolarový "notebook"

1.2.2009, Jan Vítek, aktualita
Příští týden se má představit 10dolarový "notebook"
Není to překlep, příští týden v úterý mají v Indian Institute of Science (Bandalore, Indie) představit laptop, jenž nemá za cíl dosáhnout 100dolarové výrobní ceny, ale ještě desetkrát nižší částky. Půjde prý o mobilní počítač se 2 GB paměti,...
Není to překlep, příští týden v úterý mají v Indian Institute of Science (Bandalore, Indie) představit laptop, jenž nemá za cíl dosáhnout 100dolarové výrobní ceny, ale ještě desetkrát nižší částky. Půjde prý o mobilní počítač se 2 GB paměti, jenž byl navržen ve Vellore Institute of Technology.


koncept OLPC

R.P. Agarwal ze zmíněného institutu se nechal slyšet, že v této fázi je výrobní cena 20 USD, ale to se má podstatně snížit pomocí výroby ve velkém. Pokud se jim toto podaří, pak mají ve světě dosti šancí uspět, a to jak v rozvojových zemích, ale i ve vyspělých, kde si takový produkt mohou lidé pořídit jen tak z legrace. Pokud se k nim tedy dostanou.

Kromě 2GB flash paměti se zde uplatní OS Linux se základním programovým vybavením, ale zařízení bude jinak velmi spoléhat na webové služby. Mohlo by se tedy jednat o produkt zaměřený na tzv. Cloud Computing. Otázkou ale zůstává displej, který u levných počítačů schramstne podstatnou část z výrobní ceny a o tom se snad dozvíme při samotném představení. Desetidolarová částka je stále ale příliš málo na podobný produkt, a tak je otázkou, jestli není tento projekt nějak podpořen vládou či jinak. Brzo bychom měli mít lepší informace, ale spíše bych byl k dosavadním zprávám zdravě skeptický.

Zdroj: X-bit labs, The Times of India