Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští velká aktualizace Windows 10 dovolí odinstalovat i vestavěné aplikace

19.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Příští velká aktualizace Windows 10 dovolí odinstalovat i vestavěné aplikace
Řada aplikací nacházejících se v systému Windows 10 se na svou instalaci neptá, a my je tak získáme chtě nechtě se základní instalací systému. Microsoft nám je však umožní v případě zájmu alespoň odinstalovat.
Pokud má toto příští verze systému Windows 10, kterou očekáváme někdy na jaře, umožnit, pak by nebylo vůbec od věci mít také možnost si při instalaci vybrat, které aplikace chceme a které ne. Nicméně i když to zní logicky, na takovou věc spoléhat nelze. I když nám Microsoft chce dát možnost aplikace odinstalovat, přeci jen jistě má dál zájem na tom, abychom je využívali. 
 
 
Doufejme také, že odinstalování vybraných aplikací se projeví také poté, co se nám nainstaluje další verze systému a nebude to tak, že se všechny nechtěné aplikace do něj zase vrátí. Ostatně Microsoft nemá problém s tím, aby v rámci nových verzí měnil některá nastavení, jako jsou právě třeba asociace typů souborů s vybranými aplikacemi nebo nastavení kontroly uživatelských účtů. Nicméně zdroj mluví o tom, že se budeme moci řady přeinstalovaných aplikací navždy zbavit, takže ty se nám snad nebudou vracet jako bumerang zpět. 
 
Čeho se to ale bude týkat? To nám může napovědět poslední sestavení pro Insidery (verze 18262), kde už se lze zbavit aplikací 3D Viewer, Calculator, Calendar, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes a Voice Recorder. Jiné jako Camera, Edge a Microsoft Store odinstalovat nelze a i když se to může změnit, osobně bych těžko sázel na to, že by nám Microsoft umožnil se zbavit jeho prohlížeče a obchodu, natož pak Cortany. 
 
Jak ukazuje obrázek nahoře, stačí na zástupce dané aplikace kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat si odinstalování. V případě potřeby se dají nainstalovat zpět z Windows Store. Navíc už už i letošní říjnová velká aktualizace systému umožní z něj odebrat Microsoft Solitaire Collection, My Office, OneNote, Print 3D, Skype, Tips a Weather.