Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proboha ne ! Další standard místo Bluetoothu na obzoru !

8.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Proboha ne ! Další standard místo Bluetoothu na obzoru !
A nepodporují ho právě "malé ryby" - členy aliance jsou mj. Philips, Motorola a Ericsson. Doplněno.
Poslední dobou se v tisku (hlavně internetovém) objevuje čím dále častěji pojem ZigBee. Jedná se o relativně nový standard "pomalých" bezdrátových přenosů, zaměřený převážně pro domácnost a předměty každodenní potřeby - HiFi věže, mobilní telefony, domácí kina, domácí spotřebiče (mikrovlnka, lednička), dálkové ovládání atd. Ponechejme trošku bokem čistě technické záležitosti a podívejme se na nový standard z pohledu: co zásadně nového přinese ?

A hned úvodem musím říci, že mě osobně nijak nepotěšil. Ne že bych měl něco proti novotám, ale přece jen - sotva se Bluetooth dostává z dětských plenek, už je prosazován nový standard, který by ho na "low end" aplikacích měl plně nahradit. Kromě ZigBee se mu říká také PURLnet, RF-Lite, Firefly, HomeRF Lite a členy aliance, která si dává za cíl nový standard prosazovat - jsou mimo (mnohé) jiné i Philips, Ericsson, Intel, Microchip, Motorola - co jméno, to pojem. A co že je účelem a důvodem prosazování ZigBee ?

1) "Bluetooth je drahý"
Hmm, nevím.. cena za ZigBee řešení je plánována kolem 5 USD v okamžiku náběhu a kolem 2 USD při masové (miliónové) výrobě v roce 2003. To jsou ceny, které se velmi přibližují plánovaným cenám Bluetooth řešení.

2) "Bluetooth je zbytečně rychlý s malým dosahem"
Testovali jsme Bluetooth zařízení, na otevřeném prostranství byl dosah kolem 50 metrů, uvnitř samozřejmě méně.

V jinak stejných podmínkách je dosah dán výstupním vf výkonem, anténou, typem modulace a rychlostí přenosu. Maximální výkon i anténa jsou stejné (dané nikoliv technickými parametry, ale ustanoveními Generální licence pro veřejné pásmo 2,4GHz, v němž jak Bluetooth tak ZigBee pracují), takže zbývá rychlost přenosu.

Zatímco Bluetooth pracuje s přenosovou rychlostí kolem 1Mb/s, ZigBee "jede" max. 128kb/s - díky tomu mu stačí pro uspokojivou činnost slabší signál. To je pravda - na druhou stranu ani Bluetooth nemusí pracovat vždy s maximální rychlostí. A dá se očekávat, že pokud by se přenosová rychlost Bluetoothu snížila na stejnou, jako je u ZigBee, byly by dosahy plně porovnatelné.

3) "Bluetooth má proti ZigBee příliš vysokou spotřebu"
Souhlas - ale opět: ta je dána vyšší přenosovou rychlostí. Pokud by se (teoreticky) přenosová rychlost Bluetoothu snížila až na 10 kb/s, neexistuje prakticky důvod, proč by se měly spotřeby lišit.

V zásadě tedy nerozumím tomu, proč by nemohly být vyráběny čipy podle standardu nazvaného "Bluetooth Lite", které by byly optimalizovány na nižší přenosovou rychlost při minimální spotřebě - a hlavně na zachování zpětné kompatibility se zavedeným standardem Bluetooth.

Proč tedy ZigBee ? Podezření mám na obvyklé důvody: licenční poplatky, zájmové skupiny a všemocný marketing, který odsouvá technickou stránku věcí zcela do pozadí.

Pokud byste měli zájem o další informace, doporučuji:

a přiložené dokumenty - technický a obchodní rozbor ZigBee a hlavně pěkně připravená prezentace (ve formátu PowerPointu)..

ZigBeeOverview.pptzigbee mrd 01-08-20.pdftrd090.pdf



Doplněno (11. února 2002):

Protože jsem dostal několik mailů se žádostí o porovnání dosahu a parametrů ZigBee a stávajících standardů (WiFi, Bluetooth), doplnil jsem graf, z něhož by mělo být mnohé zřejmé (převzat z prezentace ZigBee):


ZigBee2 je zatím neoficální název standardu HomeRF - z grafu je názorně vidět to, o čem jsem mluvil v úvodní části článku: v okamžiku, kdy se zvýší přenosová rychlost ZigBee na rychlosti dosahované Bluetoothem, klesne dosah na hodnotu stejnou jako u Bluetoothu.

A ještě jeden detail: 2,4GHz je prostě 2,4HGz; pokud je anténa skryta kovovou clonou (třeba skříň počítače umístěná v rohu u zdi místnosti), je téměř jedno jestli je přenosová rychlost 100 kb/s nebo 11 Mb/s - spojení se prostě nekoná a teoretické údaje o dosahu jsou iluzorní. V praxi proto počítejte spíše s tím, že pokryjete vcelku spolehlivě vedlejší místnost (pokud nejste v moderní budově stylu ocel/sklo, tam často ani tu ne) a pro pokrytí celého domu budete téměř jistě potřebovat "bezdrátové huby".