Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč je displej u HP iPAQu H1945 žlutý?

4.8.2003, Petr Hájek, článek
Proč je displej u HP iPAQu H1945 žlutý?
Jednou z nejdůležitějších věcí každého PDA je samozřejmě jeho displej. I když není sporu o tom, že za poslední tři roky došlo u displejů k výraznému nárůstu jejich kvality, nesmíme zapomínat, že i uživatelé jsou dnes náročnější. Například si začali všímat jemných rozdílů v kontrastu i reprodukci barev a občas dokonce nejsou spokojeni s tím co vidí, a právě to je případ H1945.
iPAQ h1940 Pocket PCPředchůdce modelu HP iPAQ H1945, stájový kolega HP iPAQ H1915 se proslavil jako Pocket PC s jedním z nejlepších displejů (co do barevné věrnosti i kontrastu) na trhu. Bohužel, H1915 postrádal některé klíčové vlastnosti: Bluetooth, SDIO i možnost upgrade na Windows Mobile 2003, takže si titul "Dokonalé PDA" určitě nárokovat nemohl. Teď se blíží H1945, s Bluetooth, SDIO i větším množstvím dostupné paměti, to vše za cenu pod 300 USD. Ač vypadá jako perfektní handheld téměř pro každého, stalo se něco velmi nečekaného, první majitelé H1945 v zámoří si stěžují, že jeho displej má žlutavý nádech. Vada na kráse není bohužel tak snadno přehlédnutelná, jak by si jeden možná přál.

Bílá na displeji H1945 se pod jistými pozorovacími úhly jeví jako žlutě zabarvená. Jde o tzv. grayscale inversion jev, což je efekt způsobený optickou anizotropií šikmo uspořádaných složek, jinými slovy, světlo odražené pod různými úhly může lidské oko vnímat jako různobarevné. Takže pokud změníte úhel pohledu na LCD Vašeho handheldu, světlo je od jednotlivých buněk displeje z tekutých krystalů odráženo pod jinými úhly a s jinou intenzitou.

Výrobci LCD si jsou tohoto efektu velmi dobře vědomi a snaží se jej kompenzovat optickými fóliemi se speciálními potahy a novými typy buněk tekutých krystalů, jako jsou např. IPS-mode nebo VA-mode buňky. Tato řešení se ale primárně koncentrovala spíše na vylepšení kvality v horizontálních úhlech pohledu. To proto, že osoba sledující LCD panel nebo displej u notebooku se s největší pravděpodobností posune ze strany na stranu než nahoru a dolů. To již nemusí tak bez výjimky platit v případě handheldů. Spíše než na stole používají uživatelé svoje handheldy v ruce, pro kterou je zase naopak přirozenější pohyb nahoru a dolů.

Displej HP iPAQu H1945 má mírný žlutavý nádech při náklonu PDA doleva a doprava či pohybu ze strany na stranu. Avšak zkusíte-li jej nachýlit dolů, tak displej ztmavne (objeví se tzv. ghosting - tmavé plochy zesvětlí a světlé ztmavnou) a po náklonu nahoru se bude jevit světlejším a žlutějším.

A ptáte se, jaký je vlastně onen důvod, proč HP nepoužilo stejný displej jako u HP iPAQu H1915? Těžko říct... Důvodů může být hned několik:
  • Vzhledem k tomu, že společnost HP přidala do modelů H1945 oproti H1915 navíc SDIO, Bluetooth a více paměti, mohlo to HP tlačit ke snížení nákladů v jiných oblastech, jako je třeba displej (nebo CPU?).
  • HP mohla skončit kontrakt se svým "dvorním dodavatelem" a kupuje displeje od jiného producenta využívajícího jiných výrobních materiálů či postupů.
  • Také je zde možnost, že se u HP rozhodli použít levnější typ LCD, který používá podsvícení žluto-zelené namísto typu používajícího bílé LEDky. Náklony pak mohou způsobit jakési "prosáknutí světla" LEDek.
Uživatelé H1945 tak mají v podstatě dvě volby - buď používat PDA natočené tak, aby se dojem ze žluté minimalizoval nebo H1945 vrátit a koupit si o třídu vybavenější HP iPAQ H2215, který tímto neduhem netrpí.

Zdroj: Brighthand