Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč je PalmOS lepší než PocketPC

29.5.2002, Jan Vince, článek
Proč je PalmOS lepší než PocketPC
Jorgen Sundgot, redaktor serveru infosync, ve svém textu vysvětluje, proč je PalmOS tou správnou volbou. Nesrovnává ale platformy, jen se pokouší nalézt důvody v množství a kvalitě dostupného software. Pokusil jsem se o volný překlad jeho článku.
Jde o software. To je nový slogan firmy Microsoft, ohlašující její působnost na poli mobilních zařízení - a je to skutečně tak, jde o software. Připouštím, že mám rád platformu PokcetPC, zvláště proto, že běží na výkonnějších zařízení než jsou ostatní PDA - i když mám výhrady k jisté těžkopádnosti uživatelského rozhraní a stabilitě systému - a jsem také v podstatě spokojen s programy, které vyvíjí sám Microsoft. S čím ale spokojen nejsem, je velmi malá nabídka programů třetích firem pro platformu PocketPC.


Je to více než dva roky, co Microsoft představil PocketPC, a přesto je dnešní situace velice vzdálena tomu, než bych předpokládal. Tam, kde má většina uživatelů PalmOS k dispozici 5 různých aplikací z té které oblasti, pro majitele PocketPC je to jedna, maximálně dvě. Je sice pravda, že Palm je na trhu déle a má větší podíl na trhu, ale po takové době bych čekal daleko širší výběr software pro PocketPC i od otatních firem. Ne jen od Microsoftu.

Řekl bych, že aktivita třetích firem je větší už i kolem Symbianu - zvláště když si člověk uvědomí, že je na trhu pouze jediné zařízení. Je to zvláštní a nemohu přijít na žádný důvod, proč tomu tak je. A je na Microsoftu, aby s tím něco udělal.

Co mě ale na této situaci udivuje nejvíce je fakt, že Microsoft se snaží se svou platformou PocketPC oslovit především ty uživatele, kteří využívají jejich nejvýkonnější aplikace. Přitom je k dispozici pouze jediný kancelářský balík, proti kterému stojí nejméně 5 takových pro PalmOS. A každý z nich má daleko více funkcí než řešení od Microsoftu.




A to samé se týká klientů elektronické pošty. Napočítal jsem jich na 20 pro PalmOS a snad jen 3 nebo 4 pro PocketPC. Vypadá to, jako by platilo pravidlo o nutném poměru mezi počtem aplikací pro tyto dvě platformy - asi tak 5:1. A to se týká většiny aplikací - jsou tu ale i výjimky.

Microsoft míří s PocketPC hlavně do segmentu firemních řešení, ale programy, které se v těchto oblastech používají, jsou zatím podstatně kvalitnější na platformě PalmOS. A je jich daleko více. O něco lepší je to v případě běžných uživatelů, ale není to o mnoho.

Pro PocketPC existuje mnoho dobrého software, ale zákazníci potřebují daleko pestřejší výběr. Z této situace se sice nedá vinit přímo Microsoft, ale do doby, než bude nabízet, spolu se svými partnery, kvalitnější řešení, nebude moci konkurovat PalmOS. A ten zatím vede.


Původní text: infosync.com