Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč mají 65nm procesory AMD nízké frekvence?

22.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Proč mají 65nm procesory AMD nízké frekvence?
Na serveru The Inquirer se objevil rozbor o tom, proč mají 65nm procesory AMD tak nízké frekvence. Poslední revizí 90nm X2 procesorů byla F s podporou DDR2 a patic AM2 (na straně Athlonů) a 1207 (na straně Opteronů) ve dvou verzích dle velikosti...
Na serveru The Inquirer se objevil rozbor o tom, proč mají 65nm procesory AMD tak nízké frekvence. Poslední revizí 90nm X2 procesorů byla F s podporou DDR2 a patic AM2 (na straně Athlonů) a 1207 (na straně Opteronů) ve dvou verzích dle velikosti L2 cache. V plánu bylo vydat 65nm čipy jakožto revizi G pro AM2 a následně se přesunout ke K10. Jenže 65nm čipy spatřily světlo světa až na konci minulého roku a K10 Opterony byly očekávány v první polovině tohoto roku. Jelikož majitelé serverů rádi komponenty s dlouhou životností a to půl roku není, bylo rozhodnuto nedělat 65nm Opterony s 2 x 1 MB L2, ale pouze Athlony X2 s 2 x 512 KB. Pak by přišly Opterony K10 a všichni by byli šťastní.


Nejvýkonnější 65nm Athlon 64 X2

Jenže Opterony nabraly zpoždění, které nic nevyplnilo. Bylo nutno pokračovat ve výrobě 90nm Opteronů. Mezitím však pokračuje výroba 65nm Athlonů X2, ovšem rozdíl oproti 90nm verzím je jen v tom, že AMD ušetří křemík. Ve srovnání s 90nm čipy na stejné frekvenci, které vlastní 2 x 1 MB L2, jsou novější procesory propadák, neboť mají nižší takty a zde se nevyplatí zvětšovat cache. Ale to AMD bylo jedno, neboť se počítalo, že brzy přijdou K10, i když rezervy tu jsou. Jenže ty nepřišly, tak tu máme 90nm čipy dosahující vyšších frekvencí, ale s nehoráznou spotřebou, anebo pomalejší čipy s menší spotřebou. Buď jak buď, kvůli zpožděným K10 jsou obětí 65nm čipy, AMD i zákazníci.

Zdroj: The Inquirer