Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč RTX 2070 nemá NVLink a proč jsou Founders Edition přetaktované?

21.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Proč RTX 2070 nemá NVLink a proč jsou Founders Edition přetaktované?
Po představení nové generace GeForce přichází na řadu i dílčí otázky, které řeší přetaktování karet Founders Edition, čili referenčních modelů a také to, proč chystaná RTX 2070 nebude vybavena rozhraním NVLink. 
NVIDIA GeForce RTX 2070 nebude vybavena rozhraním NVLink, to je fakt, ale co to znamená? Grafické karty GeForce rozhraní NVLink dosud neměly vůbec, neboť to bylo vyhrazeno jako vysokorychlostní propojení karet pouze pro profesionální karty. Stojí také za připomenutí, že v generaci Pascal byl o SLI konektor připraven mainstream v podobě GTX 1060, což byla od NVIDIE čistě obchodní strategie, aby lidi náhodou nenapadlo si kupovat dvě GTX 1060 namísto jedné GTX 1080. A tento přístup nyní pokračuje s novou generací karet. 
 
 
NVLink je v případě GeForce RTX nové SLI a NVIDIA chce evidentně zabránit tomu, aby RTX 2070 kanibalizovaly trh výkonnějších karet, a sice především RTX 2080 Ti. Karty RTX 2070 přitom ani nemusí využívat stejné GPU jako RTX 2080, což se tak nějak automaticky čekalo. 
 
RTX 2080 budou založeny na čipu TU104, který naváže na GP104, na němž jsou založeny karty GeForce GTX 1080 a 1070. Dle VideoCardz by to ale mohlo dopadnout tak, že RTX 2070 bude založena na čipu TU106, k čemuž je přivádí fakt, že tato karta má jiné Device ID a odlišné PCB. Pak by z toho vyplývalo, že nastal posun v celé segmentaci GPU NVIDIE směrem ke zdražení, i když spíše než toto umělé rozlišení nás bude nakonec zajímat to, kolik výkonu dostaneme za zaplacený obnos. 
 
I dle oficiálních stránek budou rozhraním NVLink vybaveny pouze RTX 2080 a RTX 2080 Ti a dle všeho jde o toliko umělé omezení, zvláště když tu není ani staré SLI. 
 
 
NVIDIA se také rozhodla, že nové karty ve Founders Edition budou přetaktované, což znamená, že přijdou s výrazně vyššími takty a s vyšší cenou oproti nereferenčním kartám. Čili by to mělo dopadnout tak, že za ceny od 499 USD by měly být k dispozici karty se slabším chlazením a nižšími takty, takže to jako obvykle dopadne tak, že karty s lepšími chladiči budou také přetaktované a jejich cena se bude blížit právě Founders Edition a o 499 USD rozhodně nepůjde. 
 
Proč se NVIDIA odhodlala k přetaktování svých modelů? Udělala to společně s výměnou chladičů za lepší, a to prostě proto, aby její karty byly pro zákazníky atraktivnější. Její karty nebyly vybaveny dvěma ventilátory už od dob speciální 7900GX2 a NVIDIA slibuje, že nové chladiče budou i na přetaktovaných kartách mnohem tišší, přičemž takty budou vyšší o cca 90 MHz. Dá se tak polemizovat o tom, zda Founders Edition budou přetaktované, když jde o referenční design, nebo spíše ty ostatní karty budou v základu podtaktované. 
 
 
Součástí chladičů na referenčních kartách jsou také výparníkové komory, čili prostě takové velké ploché heatpipe, která právě mají stát za jejich vysokým výkonem. 
 
My zatím stále čekáme na první benchmarky, zatímco nás NVIDIA už vyzývá k tomu, abychom si předobjednali svou GeForce RTX. 
 
Zdroj: VideoCardz


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.