Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč se OLED displeje hned tak neobjeví u handheldů?

10.4.2003, Petr Hájek, článek
Proč se OLED displeje hned tak neobjeví u handheldů?
Během posledních let se mnoho lidí domnívalo (resp. tajně doufalo), že displeje vyrobené s pomocí OLED technologie nevyhnutelně u handheldů nahradí doposud používané TFT LCD displeje. Bohužel, nová studie společnosti iSuppli/Stanford Resources říká, že uplyne ještě velmi dlouhý čas, než se OLED displeje začnou běžně objevovat i u PDA zařízení.

OLED displeje (organic light-emitting diode) využívají vlastností některých organických sloučenin, které září, když jsou vystaveny účinkům elektrického proudu. Podobně jako LCD displeje, i OLED jsou k dispozici ve dvou podobách - pasivní a aktivní. Přestože OLED displeje nabízí sytější barvy a živější dojem z obrazu, nepotřebují podsvícení a tím pádem mohou být při srovnatelné velikosti s TFT LCD tenčí a lehčí.


Závěr studie iSuppli/Stanford Resources je nadmíru stručný: "Pasivní OLED ve velikosti a formátu potřebném pro použití v PDA zařízeních jsou příliš energeticky náročné (že by to nějak souviselo s požadavkem na napětí 2-10V?), aktivní OLED v rozměrech pro PDA zatím nelze spolehlivě vyrobit."

Neznamená to samozřejmě, že se OLED prostě přestanou používat. Zatím monochromatické OLED displeje se začnou nasazovat všude tam, kde se doposud používají displeje z tekutých krystalů. OLED displeje také zatím v menších rozměrech poslouží jako jakési informativní mini-displeje u přístrojů, na kterých jsou umístěny zobrazovače dva - k vidění třeba u komunikátoru Samsung SGH-i500.

No nic, zatím se aspoň pokochejte pohledem na OLED panel a mobil s OLED displejem.
Zdroj: Brighthand

Zdroj: Brighthand