Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.6.2001, Zdeněk Michálek, článek
Možná se vám to už taky stalo: nainstalujete W2000, podíváte se na informaci o systému - a ztuhnete: všechan zařízení sdílejí IRQ11 ! Bude to vůbec fungovat ?
Miroslav Legutko | 27.5.20029:05

Potřeboval bych poradit proč mi počítač pod win 2000 při bootování několikrát restartuje s tím, že nemohl zavést podklíče registru a podobné chyby. Po startu pak můžu restartovat kolikrát chci a vše je v pořádku. Druhý den se chyba opakuje. Pod win 98 jsem tento problém neměl a nenapadá mě s čím by mohl souviset.

Odpovědět0  0
Zdenek | 11.9.20018:30

Podobny problem jsem zodpovidal jiz v lednu jednomu znamemu. Nechci se zdrzovat s prepisovanim, tak prikladam v puvodnim zneni, takze se omlouvam za ponekud soukromou interpretaci, ale mohlo by to leckomu pomoci.<BR>
Dotaz:<BR>
Ahoj Zdeňku,

prosímtě díval jsem se na svůj notebook. Mám tam toto nastavení. Mám dojem,
že obsazení jednoho IRQ více zařízeními není dobré. Co mi radíš ?????


IRQ: 00 - System timer
IRQ: 01 - Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
IRQ: 02 - Programmable interrupt controller
IRQ: 04 - Communications Port (COM1)
IRQ: 05 - ES1869 Plug and Play AudioDrive (WDM)
IRQ: 06 - Standard Floppy Disk Controller
IRQ: 07 - ECP Printer Port (LPT1)
IRQ: 08 - System CMOS/real time clock
IRQ: 10 - Infrared PnP Serial Port
IRQ: 11 - IRQ Holder for PCI Steering
IRQ: 11 - Intel 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller
IRQ: 11 - Texas Instruments PCI-1220 CardBus Controller
IRQ: 12 - PS/2 Compatible Mouse Port
IRQ: 13 - Numeric data processor
IRQ: 14 - Intel 82371AB/EB PCI Bus Master IDE Controller
IRQ: 14 - Primary IDE controller (dual fifo)
IRQ: 15 - Compaq Netelligent 10/100 PC Card

Díky Pavel
<BR>
Odpoved:<BR>
Ahoj Pavle.

Co se IRQ týče, tak se zavedením standardu PCI sběrnice se zavedla i možnost sdílení přerušení, neboť je jich věčný nedostatek. Samozřejmě každý se snaží sdílení vyhnout, ale často není jiného zbytí. Přerušení 0,1,2,8 a 13 jsou vyhrazena ve všech počítačích pro vlastní systém. naprostá většina počítačů navíc obsahuje COM1, FDD, PS/2 myš a Primary IDE řadič, tím padají vyhrazená přerušení 4,6,12,14. Většina počítačů pak má i COM2, paralelní port ve vyšším než Normal režimu, Secundary IDE, to jsou vyhrazená přerušení 3,7,15. Pro ostatní zařízení tedy zbývají pouze přerušení 5,9,10 a 11. Nic moc pro videokartu, zvukovou kartu, síťovou kartu, USB, interní modem, desktop management, power management, hardware monitoring, SCSI rozhraní, Irda rozhraní, PC Card rozhraní,...
Návrháři PCI to vyřešily tak, že PCI sběrnici umožnili využívat maximálně 4 přerušení a na každý PCI slot tato 4 přerušení jsou vyvedena (jmenují se PC Inta A, B, C a D), ale každý slot je má v jiném pořadí (většinou cyklicky prohozené). Přidělení mezi Inta a IRQ řídí BIOS resp. PnP OS a vychází z počtu volných IRQ, tedy Inta C může být rovno Inta D!
Většina a to i víceúčelových karet se většinou snaží vyjít s prvním Inta. Nicméně je-li v PC více PCI slotů než 4 (včetně AGP) je jasné, že sdílí shodné přerušení. Proto je důležité vybrat správný slot PCI pro tu kterou PCI kartu, aby k HW sdílení docházelo co nejméně. Dále pokud základní deska disponuje různými opičkami a nenechává 4 volná IRQ pro BIOS, je vhodné vypnout nepoužívaná zařízení (COM2, Irda, Secondary IDE, LPT do režimu Normal, apod.)
Nevýhodou notebooku je, že pořadí karet na PCI sběrnici je dáno výrobcem a nic s ním nenaděláš. COM2 a Secondary IDE máš správně vypnuté (nebo HW zcela chybí), takře IRQ by mělo být dost. Jak je vidno, tak 3 i 9 by měly být k dispozici. problém je asi v tom, že onen výpis je proveden OSem dle nainstalovaných ovladačů a neznamená, že jsou HW volné. Zkus se podívat do BIOSu jestli tam najdeš něco o COM2 (IRQ 3) a o vypnutí IRQ videokarty (IRQ 9 často obsazují právě videokarty, ale ovladače jej stejně nepoužívají). Zkus cvičně nastavit LPT do režimu Normal, resp. i vypnout Audio a pak se podívej do výpisu IRQ. Pokud IRQ Holder, USB řadič a CardBus budou sveřepě držet pohromadě, je sdílení již na úrovni HW (fyzicky stejný drát Inta) a nejde rozdělit.

Pozn. to co vidíš u IRQ14 je normální vlastnost IDE řadiče, hardwarově se jedná o jediné zařízení, pouze ovladače jsou dvouúrovňové.

Pozn. 2: Sdílení IRQ PCI zařízeními není hardwarový problém (nedochází k přetahování se signálů na jednom drátě různými výstupy jako u ISA - tam to fungovalo, pouze díky tomu, že výstupní impedance při aktivní úrovni (0) byla desetkrát nižší než neaktivní úroveň (1) a úroveň 0 z 90% vyhrála. Navíc aktivní úroveň trvala většinou jen pár ms, takže nedošlo ke zničení neaktivního přebitého výstupu). Problém nastává na úrovni ovladačů, které musí s touto situací počítat a v případě příchodu přerušení, musí nejprve dojít k ověření, zda jej vydalo opravdu zařízení, ke kterému ovladač přísluší. To naštěstí většina ovladačů již dělá, i když pro realtimové aplikace to stojí drahocených pár us.

Uf to jsem se rozepsal. Máš to aspoň za odměnu, že jsem Ti neodpověděl už včera.

Čau
Zdenek Brydl

Odpovědět0  0
Ondřej Tyrichter | 16.7.20016:02

Já mám doma dva stroje. Jeden je Celeron 600@900MHz samozřejmě s ACPI a všechna IRQ jsou tam naprosto normální(pod W2K Proffessional i Advanced Serverem). Na druhém (2xPentium PRO 240MHz) je to pod Proff. tak nějak napůl (něco má IRQ normální a něco má 24 atd.) a pod Advanced Serverem si to dělá úplně co chce tzn že úplně všechna IRQ jsou nad 38. No prostě děs. A přitom to fyzicky není možné jelikož už od dob 286 (a možná to měly i XTčka)se na řazení IRQ používají dva sériově zapojené osmibitové čítače tudíž maximální počet skutečných IRQ je 15. Já fakt nevim jak to ty DvojWokna dělaj.

Odpovědět0  0
Jirka | 27.6.200117:25

Ty IRQ > 15 jsou videt u multiprocesorovych systemu. Jejich HW je malicko odlisny a umoznuje pouzivat vetsi mnozstvi preruseni.
U normalniho PC se to v ACPI rezimu povesi na jedno IRQ, jaky to presne bude zavisi nejspis na BIOSu desky (ACPI vyzaduje podporu BIOSu) a pripadne na pritomnosti ISA karet (jim se musi vyhradit vzdy zvlastni IRQ, sdilet s PCI nejde). Pro funkci je jedno, jestli je to IRQ 5,9,10,11 nebo 12 (i kdyz na nem dnes vetsinou byva PS2 mys a ta se chova jako ISA zarizeni).

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 27.6.200116:17

Taky jsem zahlédl psaní od lidí, kteří říkali něco o tom, že se <I>grafika nechce hnout z IRQ 128</I>, což zní taky dost silně :-) Nicméně já jsem na jednom HP Serveru (něco nadupanýho to bylo, moc paměti, dvě Ptrojky ...) viděl PCI kartu (byly na ní 4 COM porty), která obsadila IRQ 21, což taky vypadalo moc hezky :-)<BR>Mě by spíš zajímalo, jak je to potom obsluhováno fyzicky, tolik IRQček se přeci do PC nevejde, nebo jo? Jaké IRQ má potom skutečně karta, která má třeba to IRQ 19 nebo 21 či 128? Jak tohle ve Win2K/XP zjistit?<BR>A ještě jedna věc: Doma ve svém stroji jsem taky zkoušel WinXP s ACPI a samozřejmě všechno se pověsilo ja jedno IRQ, a to 5 (můj stroj je debil a ACPI si tvrdošíjně cpe na IRQ 5). Zajímalo by mě, jakou zákonitostí se buďto všechny karty nasypou na jedno IRQ nebo se rozhází nad IRQ15 (a vznikají IRQ 19, 21 nebo jiná). Ví to někdo? To by mě moc zajímalo.<BR>Dík.

Odpovědět0  0
sawelyn | 27.6.20017:40

No nedovedu si to přesně vysvětlit (i když je to technicky možné), ale moje sestava co teď použivám v práci má 19 IRQ. Je to Compaq má strašně nestabilní diskovou část (asi řadič), protože za půl rouku jsem na něm oddělal dva disky a nebil jsem sám, ale to je skoro jedno.
Čipset je 815E a přitom deska nemá žádný AGP, tím by se to možná dalo vysvětlit.
Možná je to taky WIN 2000.
Opravdu nevim byl bych rád kdybi mi to někdo vysvětlil.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.