Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesor Conroe by mohl měřit pod 150 mm2, a být tak poměrně levný

24.12.2005, Eagle , aktualita
Procesor Conroe by mohl měřit pod 150 mm2, a být tak poměrně levný
Patrně všichni již netrpělivě očekáváme příchod nové architektury procesorů Intel. Nové čipy Conroe a Merom by měly znamenat malou revoluci, minimálně co se poměru (výkon výpočetní) / (výkon tepelný) týče. Otázkou je ale cena, za kterou...
Patrně všichni již netrpělivě očekáváme příchod nové architektury procesorů Intel. Nové čipy Conroe a Merom by měly znamenat malou revoluci, minimálně co se poměru (výkon výpočetní) / (výkon tepelný) týče. Otázkou je ale cena, za kterou se budou prodávat.


Fotografie prototypu Conroe pořízená serverem X86-secret

Dal jsem si trochu práce a zkusil odhadnout, jakou velikost bude čip mít. Podle fotografie výše a s vědomím, že socket LGA775 má rozměry 37,5 mm * 37,5 mm jsem zjistil, že velikosti stran jádra by mohly být přibližně 10,3591 mm a 13,8268 mm. To by znamenalo, že celková plocha bude cca. 143 mm2. To není o mnoho víc než u současných jednojádrových čipů Prescott 2M, které měří 135 mm2, a zároveň je to o mnoho méně než u nynějších dvoujádrových Pentií D (ty mají 206 mm2). Pokud uvážíme maloobchodní ceny současných modelů, pak by mělo znamenat, že Intel by u nejpomalejších verzí Conroe mohl jít s cenou až někam na hranici 6000 Kč s DPH. Vše bude samozřejmě záležet na tom, jak se k celé věci postaví AMD, protože nejen výrobní cena, ale také cena konkurence určují výsledek. Pro začátek to ale vypadá slibně, co říkáte?