Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesor Intel Core i9 otestován měsíce před vydáním

25.11.2009, Martin Ševčík, aktualita
Procesor Intel Core i9 otestován měsíce před vydáním
Na polském serveru PCLab se objevil test předprodukčního vzorku nového procesoru Intel Core i9 (tzv. ES - Engineering sample). Do rukou se jim dostal serverový procesor Xeon do patice LGA 1366, jehož frekvence je 3,06 GHz. Ten je vyroben...
Na polském serveru PCLab se objevil test předprodukčního vzorku nového procesoru Intel Core i9 (tzv. ES - Engineering sample). Do rukou se jim dostal serverový procesor Xeon do patice LGA 1366, jehož frekvence je 3,06 GHz. Ten je vyroben 32nm procesem, který je nazýván Westmere. Procesor vlastní 12 MB L3 cache a 6 jader. Díky Hyper-Threading nabídne tedy 12 vláken. Vypadá to tedy, že se jedná o Gulftown, který by měl být právě označen jako Core i9. Je potřeba připomenout, že Gulftown není zatím oficiálně podporován výrobci základní desek. Testerům se ovšem podařilo nový procesor rozběhnout na třech deskách. Byly to Gigabyte EX58-Extreme, Asus Rampage II Gene a Asus P6T SE.



Běh procesoru ale nebyl zcela bezproblémový, BIOSy základních desek nebyly pro takový procesor připraveny, a tak se vyskytovaly občasné problémy s výkonem. Celkově ale test ukázal, že dvě jádra navíc přinesla ve vícevláknových aplikacích procesoru téměř 50% navýšení výkonu oproti stejně taktovanému 4jádrovému procesoru Core i7.



V testu srovnal PCLab procesor i9 s Core i7, Core i5, Core 2 Quad a Phenom II X4. Všechny procesory byly kvůli porovnání taktovány na 2,8 GHz. Vydání Core i9 je plánováno na začátek roku 2010.

Doplnění: Test byl ze serveru PCLab odstraněn. Byli kontaktováni společností Intel a dohodli se, že se článek zveřejní až po vydání procesorů Gulftown v roce 2010.

Zdroj: Tom's Hardware