Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD mají bezpečnostní chybu Sinkclose, datuje se až do roku 2006

13.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Procesory AMD mají bezpečnostní chybu Sinkclose, datuje se až do roku 2006
Objevila se další bezpečnostní chyba v procesorech. Tentokrát je to u firmy AMD a jde o problém, který se vyskytuje u procesorů značky už od roku 2006. Oprava by už měla být k dispozici pro novější generace CPU.
Od dob chyb Spectre a Meltdown se bohužel objevilo spoustu dalších bezpečnostních chyb v mnoha procesorech různých značek. Nyní tu máme další problém, a to u společnosti AMD, jejíž procesory už od roku 2006 trpí na zranitelnost nazvanou Sinkclose. Ta umožňuje útočníkovi, jehož malware má přístup k privilegovanému režimu ring0 upravovat konfiguraci SMM i v případě, že je aktivován SMM Lock. Jako u většiny těchto zranitelností, ani zde není zrovna jednoduché její zneužití. Nese označení CVE-2023-31315 a její závažnost byla označena jako CVSS 7.5, tedy vysoká.
 
Chyba už byla opravena u mnoha procesorů, spousta z nich už dostala aktualizace v květnu letošního roku (chyba byla zveřejněna až teď, aby měl výrobce dost času na připravení záplat a ty byly k dispozici). Např. v případě procesorů EPYC byly opraveny všechny modely od 1. generace Naples už v květnu. Procesory Ryzen Embedded a EPYC Embedded se jí dočkají v říjnu. Pokud jde o desktopové procesory, tam jsou opraveny všechny modely od Ryzenů 4000 Renoir a 5000 Vermeer dál. Máte-li tedy Ryzen 3000 Matisse a starší, oprava se už pro takové procesory neplánuje. Záplata je dostupná také pro Ryzeny Threadripper 3000 a novější, v případě mobilních procesorů jde o Athlony 3000 Dali, Ryzeny 3000 Picasso a novější. Chyba byla opravena i ve výpočetním akcelerátoru Instinct MI300, který obsahuje vedle výkonného GPU také procesor Ryzen.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.