Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD Ryzen trpí na zranitelnost Inception, opravy mají vliv na výkon

21.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Procesory AMD Ryzen trpí na zranitelnost Inception, opravy mají vliv na výkon
Objevila se další zranitelnost v moderních procesorech. Tentokrát se našla v Ryzenech od společnosti AMD. Chyba Inception umožňuje útočníkům získat tajná data. Opravy chyby bohužel přináší občas výkonnostní propady.
Máme tu další zranitelnost v moderních procesorech. Není to tak dávno, co se objevila chyba Downfall v procesorech Intel, nyní tu máme chybu u AMD. Inception, jak se jí přezdívá, postihuje procesory na architekturách řady Zen. Opět jde o chybu, která umožňuje útok postranním kanálem a může způsobit únik dat uživatele. Jako obvykle, i zde je poměrně komplikované dosáhnout úspěšného útoku, který by vedl k praktickému výsledku, nicméně v podnikovém nasazení je i takové riziko mnohdy nepřijatelné. A tak se objevují první opravy.
 
AMD Ryzen
 
Zen 1 a Zen 2 se musí spoléhat na opravy v kernelu operačního systému, Zen 3 a 4 mají k dispozici i opravu mikrokódu. Uživatelé tak budou moci brzy instalovat nové verze BIOSů, které by tuto chybu měly opravovat. Na serveru Phoronix už i opravy otestovali, přičemž se bohužel ukázalo, že mohou mít vliv na výkon. Někdy téměř žádný, jindy zásadní. Např. u komprimačního softwaru 7-Zip došlo v obou případech oprav ke zhruba 12-13% poklesu výkonu. Dost výrazný propad byl ale u databázového systému MariaDB, kde to šlo o 15-30 % (v případě alternativního způsobu opravy dokonce o 54 %, ten ale naopak nepřinesl výraznější propad v 7-Zipu), v PostgreSQL 15 šlo o zhruba 11-13% pokles výkonu. Zatímco v 3DMarku nebo Blenderu se propad neprojevil, např. v Gimpu byly 15-22% rozdíly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.