Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD s architekturou Zen 5 se už údajně velkosériově vyrábí

16.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Procesory AMD s architekturou Zen 5 se už údajně velkosériově vyrábí
Už docela brzy bychom se měli setkat s novou architekturou AMD Zen 5. Objevila se totiž informace o tom, že společnost AMD si už čipy s touto novou architekturou nechává vyrábět. Naběhla už totiž velkosériová výroba u TSMC.
Může se to zdát jako ne zas až tak dlouhá doba, co se objevila architektura AMD Zen 4 (stalo se tak v září 2022), a už na klepe dveře nová generace Zen 5. Ta se má objevit v procesorech řady Granite Ridge a novinky budou kompatibilní se Socketem AM5, zde tedy nedojde ke změně. Rozumět by si s nimi měly i stávající základní desky s chipsety řady 600. Nové procesory AMD se mají představit letos a nyní tu máme informaci o tom, že se už velkosériově vyrábí.
 
 
Tato informace se objevila na sociální síti X (Twitteru), což pochopitelně neznamená, že tomu tak jistojistě bude. Spekuluje se, že by se nové procesory mohly představit na veletrhu Computer 2024 na počátku června a začít se prodávat v průběhu 3. čtvrtletí letošního roku, případně na přelomu 3. a 4. čtvrtletí (tedy na začátku podzimu). O nových procesorech víme to, že mají mít vyšší výkon a lepší efektivitu, přepracovaný front-end, dostanou také čip pro akceleraci algoritmů umělé inteligence. Více informací ale bude prosakovat na internet až s blížícím se uvedením, tedy patrně na jaře.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.