Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD Thuban by měly dostat funkci pro dynamické přetaktování

8.2.2010, Jan Vítek, aktualita
Procesory AMD Thuban by měly dostat funkci pro dynamické přetaktování
Dle jisté zprávy X-bit labs bychom se u nejnovějších procesorů AMD Thuban, které jsou chystány na jaro, kdy se objeví pod označením Phenom II X6, měli dočkat funkce pro automatické přetaktování po vzoru Intel Turbo Boost. Jedná se o zvednutí...
Dle jisté zprávy X-bit labs bychom se u nejnovějších procesorů AMD Thuban, které jsou chystány na jaro, kdy se objeví pod označením Phenom II X6, měli dočkat funkce pro automatické přetaktování po vzoru Intel Turbo Boost. Jedná se o zvednutí základní frekvence u zatížených jader, avšak ne všech najednou. Pokud tedy budete využívat aplikaci schopnou vytížit jen jedno, nebo dvě jádra najednou, ta budou automaticky přetaktována. U aplikace využívající třeba všech šest jader se budeme muset spokojit se základní frekvencí (nebo i trošku sníženou).



Jde o nepotvrzené informace, ale od AMD by byl takový krok logický a velmi rozumný. Zdaleka ne všechny dnešní aplikace dokáží více jader v procesoru využít, takže je vhodné zajistit takové prostředí, kde budou vládnout buď MHz, nebo počet jader. A zatímco Intel ve svém Turbo Boost některá jádra zrychluje na úkor jiných, procesory AMD Thuban by měly nepotřebná jádra rovnou vypnout, a to kompletně na HW úrovni, tedy bez potřeby podpory operačního systému. Momentálně se má nová technologie nazývat "C-state performance boost" a ještě není jasné, jaký marketingový název AMD zvolí.

Zdroj: X-bit labs