Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Hygon Dhyana: čínské verze EPYC od AMD

9.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Procesory Hygon Dhyana: čínské verze EPYC od AMD
Procesory Hygon Dhyana nejsou výsledek aktivit, jimiž by se firma AMD mohla cítit ohrožena. Spíše naopak, půjde o produkty určené pro Čínský trh, které jí mohou přinést značný zisk. Založeny jsou na známých serverových EPYC.
V roce 2015 vláda Spojených států zablokovala pokusy Intelu prodávat procesory Xeon do Číny, a to z obav, že tamní vláda je použije ve svém nukleárním programu a jiných vojenských aktivitách. Vedle toho i aktivně bránila pokusům čínských firem získat potřebné know-how strategickými akvizicemi. 
 
 
Na to reagovala společnost AMD pomocí procesorů Hygon Dhyana, které mají být v podstatě identické s modely EPYC a v této době už jsou připraveny. Vytvořeny byly za jediným účelem, a sice dostát podmínkám v rámci licenčního ujednání týkajícího se architektury x86 a také politice americké vlády. 
 
AMD tak dle Tom's Hardware našlo cestu, jak do Číny prodat své procesory EPYC a přitom vyhovět požadavkům všech. Využilo k tomu novou firmu se společnou majetkovou účastí, která byla založena v roce 2016 a měla za úkol vyvíjet procesory, pro což dostala do vínku ve formě finanční injekce 293 milionů dolarů. Tak jednoduché to ale není. 
 
V roce 2016 založilo AMD danou firmou s investiční společností THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment) a svolila s licencováním svých x86 procesorů a SoC pro účely vývoje. THATIC později založila firmy HMC a Hygon, přičemž v první jmenované AMD drží podíl 51 procent a v druhé pak 30 procent, zbytek patří firmě THATIC. Právě tato skutečnost umožňuje výrobu procesorů Hygon Dhyana plně v souladu s licenčními ujednáními mezi AMD a Intelem, protože duševní vlastnictví vlastní v tomto případě společnost s většinovým podílem spravovaným právě firmou AMD. 
 
 
Stále jsme ale nerozbalili celý tento právní a licenční uzel, neboť tu je ještě společnost Hygon, v níž AMD většinový podíl nemá. HMC totiž licencuje jako prostředník potřebné technologie právě firmě Hygon, která navrhuje čipy x86 a prodává výsledky své práce zpět společnosti HMC. Pak už jen stačí, aby HMC zadala produkci čipů některému z výrobců, který disponuje potřebnou technologií a na konci řetězce je Hygon, který získá výsledné procesory Dhyana.
 
Hygon Dhyana se budou prodávat pouze v Číně a AMD na tom všem bude vydělávat právě díky cizí výrobě svých produktů v licenci. Po nich je aktuálně velký hlad v čínských datových centrech, takže lze předpokládat, že to bude výrazné přilepšení. Vedle toho se bude Čína snažit také vytvořit další procesory s přispěním společností VIA a Zhaoxin. Cílem je v dohledné době několika měsíců přinést na trh modely schopné soupeřit i s druhou generací CPU Ryzen.