Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Ryzen Pro získaly podporu od firem Dell, HP i Lenovo

4.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Procesory Ryzen Pro získaly podporu od firem Dell, HP i Lenovo
Tři velcí výrobci počítačů se rozhodli, že podpoří společnost AMD a zahrnou do své nabídky modely využívající procesory Ryzen Pro. Jde o obdobu procesorů Intel s technologiemi vPro, jež byly nedávno oficiálně vypuštěny na trh. 
Procesory AMD Ryzen Pro tak patří do firemních počítačů, kde se klade důraz především na spolehlivost a zabezpečení, takže není divu, že AMD v rámci nich nabízí třeba 128bitové AES šifrování, zabezpečení dat ukládaných v operační paměti bez potřeby podpory ze strany OS, či podporu fTPM/TPM 2.0 a Windows 10 Enterprise Security. AMD se nyní chlubí, že pro své Ryzen Pro získalo "výjimečnou podporu od světově největších výrobců PC". 
 
 
Firmy Dell, HP a Lenovo takto bezpochyby můžeme označovat, však jde o nejsilnější trojku na celosvětovém trhu, která z něj dohromady ovládá téměř 55 %, takže pro AMD jde o velice důležité partnery. 
 

 
AMD ohlásilo, že na trh už v příštích několika týdnech vstoupí nové desktopové počítače příslušných značek, a to v rámci řad OptiPlex, EliteDesk a ThinkCentre. Ty nabídnou vysoký výkon především pro aplikace schopné využít více jader najednou, však tu bude stejně jako v případě klasických Ryzen až 8jádrový model s SMT, čili 8C/16T. 
 

Nejlepší procesor z této řady nese označení Ryzen 7 Pro 1700X a téměř kopíruje základní specifikace běžného desktopového Ryzen 7 1700X (profi verze modelu 1800X ve výčtu není), až na to, že má o 100 MHz vyšší základní takt a otázka je, zda AMD ve svých modelech Pro využije XFR pro další zvyšování taktu. Tyto základní specifikace jsou ostatně známy už nějaký ten pátek. 
 
Co se týče mobilních procesorů Ryzen Pro, jejichž nástup je možná ještě důležitější než v případě desktopových, pak ty jsou zatím plánovány na první polovinu příštího roku, takže je pravděpodobné, že přijdou po boku druhé vlny desktopových Ryzen (lze mluvit o "Ryzen Refresh", stále 14nm modelů víceméně stejné architektury). 
 
Zde jsou pak některé z chystaných modelů, které využijí CPU Ryzen Pro, mezi něž patří překvapivě i ThinkPady, čili notebooky, ačkoliv mobilní procesory letos ještě oficiálně k dispozici nebudou. 

  • Dell Optiplex 5055 - k dispozici během příštích týdnů
  • HP EliteDesk 705 - k dispozici během příštích týdnů
  • Lenovo ThinkCentre M715 - k dispozici během příštích týdnů
  • Lenovo ThinkPad A475 a A275 - k dispozici od posledního letošního čtvrtletí
 
Zdroj: Hexus.net